Izdvajamo

 

Jučer, subota 18.02.2017. poslije Ikindija namaza održana je, u Mutničkoj džamiji u Kozarcu, prigodna svečanost povodom mubarek noći Lejletul-Miradž. U Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine ova noć se obilježava i kao Dan vakifa.
Medžlis IZ Kozarac već više godina nastoji da afirmišu nove i od zaborava otrgnu stare vakife i njihove vakufe kroz obilježavanje Dana vakufa.

Cilj organiziranja obilježavanja je ukazivanje na značaj i ulogu vakufa u nešim krajevima, kao i na njihov sadašnji položaj i stanje. Zatim promovirati vakufe i nova uvakufljenja, doprinijeti procesu zaštite, očuvanja i unaprijeđenja vakufa.

Nakon proučenog ašereta u svom uvodnom obraćanju Jasmin-ef. Glamočanin je između ostalog ukazao na važnost ova dva događaja, ističući s jedne strane počast koju je dobio Muhammed a.s. od strane Allaha dž.š. a to je noćno putovanje Muhammeda a.s. u nebeska prostranstva, u kojima mu je propisan vjerski obred – namaz.

 

Na početku programa  Almin ef Okić, imam u Džematu Mujkanovići, je održao veoma nadahnuto predavanje na temu Lejletul-mi'radž-a.
“U ovoj večeri, nakon mnogo teških trenutaka u svom životu, poslanik Muhammed a. s. je doživio veliku čast. On je u jednom kratkom djeliću noći prenesen nadnaravnom silom iz Meke u Jerusalem, a otud je uzdignut u najviše nebeske sfere. Noć Miradža se smatra jednom od najviših mudžiza, odnosno nadnaravnih čuda koja su svojstvena samo Allahovim dž. š. poslanicima” kazao je Almin ef Okić

Na kraju, prisutnima se obratio Glavni imam Medžlisa Kozarac Hafiz Amir ef Mahić prigodnim i veoma poučnim vazom.


Po završetku programa, povodom proučene hatme od strane svih kozaračkih imama, poklonjena je hatmena dova svim kozaračkim vakifima, koju je proučio Sakib-ef. Džaferović.

Nijaz-Caja Huremović

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ