Izdvajamo

 

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac hafiz Amir-ef. Mahić za Radio BIR je izjavio da se u manjem bosanskohercegovačkom entitetu živi ideja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

- Mi živimo, hvala Bogu, ideju nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ljubomorno čuvamo i pokušavamo njegovati taj segment našeg patriotizma - poručio je hafiz Mahić, u emisiji Info magazin, koju uređuje i vodi Nedžad Abdić.

Hafiz Mahić je sa 10 godina preživio logor Trnopolje u Prijedoru. Nakon strašnog iskustva u logoru protjeran je iz Bosne i Hercegovine, a nakon agresije na našu zemlju vratio se u rodni Kozarac, odlučan živjeti u miru.

- U pogledu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koja se desila prije 31 godinu, Kozarac je tek počeo da osjeća odraze iste, ali nažalost u negativnom kontekstu. I danas živimo pokušaje da nezavisnost Bosne i Hercegovine bude osporavana upravo na području iz kojeg i ja dolazim. To se čini na jake načine, i zbog toga današnje obilježavanje Dana nezavisnosti u Kozarcu, i druge manifestacije sličnog tipa, veliki su izazovi za sredine koje se nalaze na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta - kazao je hafiz Mahić.

Hafiz Mahić se osvrnuo i na proces povratka Bošnjaka na svoja ognjišta nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, naglasivši da je zahtijevao ogromnu žrtvu.

- S ponosom mogu da kažem da je naš čovjek, Bošnjak musliman, s kraja proteklog i početka ovog stoljeća, u Kozarcu i Prijedoru dao i najrelevantniji odgovor na ono što znači državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine - naglasio je hafiz Mahić.

On je govorio i o današnjoj perspektivi povratnika i povratničkih mjesta na prostoru Bosne i Hercegovine gdje je počinjen genocid.

- Ja sam optimista u kontekstu onoga što će u budućnosti uslijediti. Tu se, prije svega, nadam Božijoj intervenciji, koja je bila prisutna i onih trenutaka kada nismo imali nikakve nade da možemo neke korake samostalno ostvariti. Međutim, s druge strane, mi smo zagazili u treću deceniju povratka, živimo svakodnevni život i još uvijek ne primijetimo adekvatno reagiranje svih naših institucija u cilju očuvanja povratnika na ratnim zgarištima. Doista smatram da je krajnje vrijeme da se naš pogled prema tom dijelu Bosne i Hercegovine promijeni - smatra hafiz Mahić.

On je poručio da će se uvijek boriti da ga "Allah počasti da bude od onih koji dežuraju na područjima na kojima, zbog našeg boravka, se čuje Allahovo ime".

- Počašćen sam, i moj narod je počašćen, što smo na jedan dio zemlje, na kojem je 500 i više godina spominjano Allahovo ime, došli, vratili se, da taj spomen na Gospodara čuvamo, da ne dozvoljavamo da mezari naših djedova, pradjedova, nestanu, i mnoge druge stvari koje nas čine punim. Dok se budem pitao, ja ću biti u svom Kozarcu -istaknuo je, između ostalog, hafiz Mahić.

Cijeli razgovor je dostupan na Facebook stranici Radija BIR.

(Preporod.info)

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić