Izdvajamo

 

Ovog vikenda bogata mevludska akademija u džamiji u Drammenu i gala večera u hotelu Sundvolden, uz prisustvo preko 300 gostiju i zvanica ponudili su vjerovatno najljepši vjersko kulturni program u dosadašnjoj historiji naše zajednice.
Obraćanja domaćina manifestacije Derviša ef. Varešlije, kao i Edina ef. Mezita, prof. Mustafe Spahića, glavnog imama medžlisa IZ Kozarac hfz. Amira Mahića, zatim izaslanika Reisu-l-uleme i glavnog imama IZ Bošnjaka u Njemačkoj Aldina ef. Kusura te prvog glavnog imama IZ Bošnjaka u Norveškoj Zekerijaha Jašarevića a potom i aktuelnog glavnog imama Senaida ef. Kobilice, učenjem Kur'ana i ilahija dodatno su obogatili Ibrahim Bilčević i Armin Muzaferija.
U sklopu ovog svečanog programa, u nedjelju je u Drammenu prof. Jasmina Makarević održala predavanje za žene.

Izvor: Det Islamske Fellesskap Bosnia-Hercegovina i Norge

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic