Izdvajamo

 

Tokom protekle školske 2023/2024. godine, svjedočili smo masovim putovanjima učenika iz Kantona Sarajevo kroz srce naše domovine. Danas već možemo najaviti završetak velikog projekta četverodnevnih studijskih posjeta za ovu godinu.

Podsjećamo, više od 4.000 učenika 1. razreda srednjih škola KS u okviru posebnog programa #Kultura_sjećanja obišlo je centralne, sjeverne i zapadne dijelove zemlje, ispunjavajući svaki kutak svojom znatiželjom.

Ovaj poduhvat ne bi bio moguć bez predanosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje, koje je uložilo sva neophodna finansijska sredstva kako bi osiguralo da svaki učenik ima jednaku priliku za ovu nezaboravnu avanturu, #potpuno_besplatno.

Čestitke Ministarstvu i Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS na vođenju ovog izvanrednog projekta, koji je obogatio živote ovih učenika i osigurao im nezaboravna iskustva.

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.