Izdvajamo

 

Mjesec ramazana u svakoj sredini probudi poseban osjećaj kod vjernika ili poneku zaboravljenu tradiciju.Vrijeme iftara se obilježava na poseban način. Završetak posta označava akšamski ezan, paljenje kandilja na munari, a u zadnjih nekoliko godina, u Bosni i Hercegovini, prema tradiciji koristi i top.

Pucanj ramazanskog topa označava kraj posta i početak iftara i prava je atrakcija. Idući Ramazan i na području Medžlisa Kozarac, zahvaljujući familiji Karabašić iz džemata Brđani, kraj posta će označavati Pucanj ramazanskog topa

 

Besim Karabašić uzbuđeno priča
"Ovo je prvi Ramazanski top na području Medžlisa Kozarac. Nadam se da je ovo početak tradicije koja je u nazad 200 godina bila upražnjavana, prestala je nakon drugog svijetskog rata, ali evo vraćamo se da bi ponovo obnovili ove naše običaje. Nadam se da će naše džematlije podržati ovo i da će ova tradicija ostati i poslije nas".

Ko je pokrenuo i ko je donirao ovaj top, Besim sretan dodaje
"Moja familija Karabašić, braća i sestra, Besim, Refik, Eniz, Husnija i sestra Nisveta, smo kao donatori prihvatili da finansiramo ovo hajr djelo na ime naših roditelja Asime i Avde Karabašić.
Džemat Brđani su po svojoj konfiguraciji idealno mjesto, a mi kao džematlije, vrijedne džematlije, smo riješili to donirati i da nam ovo postane tradicija na području medžlisa Kozarac, da se okupljamo, da se držimo zajedništva to je najpotrenije danas. Nema nas puno, treba da se držimo zajedno".

Top ima zvučni i vizuelni efekat i od danas je u zvaničnoj upotrebi.

 

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.