Izdvajamo

Prije nekih skoro mjesec dana, jako nevrijeme zahvatilo je područje Prijedora, a posebice materijalna šteta pričinjena je u naselju Ćela, gdje su velikim dijelom uništene zasađene poljoprivredne kulture, te je šteta kod većina slučajeva nepopravljiva.

Ovom prilikom, posjetili smo naselje Ćela i razgovarali sa Amirom Demirovićem, koji se bavi uzgojem oraha, aronije i maline. Ujedno smo saznali na kolikoj površini ima zasade, kakva je za njega bila prethodna godina, te kakve planove ima nakon što mu je jako nevrijeme praćeno snažnim gradom uništilo sve zasade.

Amir Demirović: Grad mi je uništio plantažu aronije, oraha i malina

"Pošto imam 30 duluma zemlje, koja je stajala neobradiva, dugo smo razmišljali što da posadimo. Moja želja su bili orasi, a pošto imam dovoljno zemlje, posadili smo malinu i aroniju. Zasadi koje imamo stari su oko tri godine i svake godine ih proširujemo", uvodi nas u priču Amir koji objašnjava kako je prinosima u prošloj godini bio zadovoljan, s obzirom na starost zasada. Istaknuo je da je malinu zasadio na 3 duluma, aroniju na površini od 5 duluma, dok je orah zasađen na površini od 10 duluma, ali pored svega toga, ima i zasade lješnjaka na 5 duluma.

 

Amir uzgaja čak četiri sorte oraha i to: gajzenhajm, rasna, cendler i šampion. Dodao je i da već ima registrirano porodično gazdinstvo, a sve poslove obavljaju isključivo u krugu porodice, bez dodatne ispomoći.

Amir Demirović: Sa ovakvom otkupnom cijenom, maline se ne isplati uzgajati
Amir dalje otkriva da je dobijenu malinu prodavao otkupljivačima, dok je od aronije pravio hladnopresani sok i džem. Ističe da se radi o jako zahtjevnom poslu.

"Sve to zahtijeva mnogo truda i rada, kao i financijskog ulaganja. Rad smo olakšali nabavkom adekvatne poljoprivredne mehanizacije", istaknuo je Demirović koji je dao i komentar o sve težem i većem problemu oko otkupne cijene maline. Naime, proizvođači malina se susreću sa problemom, pa iako je malina dozrijela, i dalje nije poznata otkupna cijena iste, ili, ukoliko je i znaju, cijena je jako niska, i upravo iz tog razloga, veliki broj proizvođača prestaje sa berbom, čime propada sav ovogodišnji prinos.

"Pretprošle godine kada smo davali malinu za 3,20 KM, cijena je bila dobra. Sada, sve ispod 3 KM nije isplativo", kratko je prokomentirao Amir.

Malinari prisiljeni na sve uslove, traže pomoć države, a malina trune pa se kvari i zdrava

On je također dodao da se sa trenutačnim stanjem više ne isplati baviti uzgojem maline. Smatra da, ukoliko se ovako nastavi, te ako država ne bude stajala iza poljoprivrednika, mnogi proizvođači malina će prestati sa uzgojem.

Nevrijeme je uništilo oko 90% zasada
O osvrtu na vremensku nepogodu koja je pogodila područje Ćele i nanijela materijalnu štetu poljoprivrednim dobrima, Amir kaže:

"Da, pogodilo nas je nezapamćeno nevrijeme, grad je padao pola sata i učinio je ogromnu štetu. Zasadi maline su potpuno uništeni. Orasi, iako je mlad zasad, ove godine smo imali i prve plodove, koji su također uništeni. Na aroniji je uništeno 90% plodova. Trenutno po preporukama našeg agronoma, spašavamo biljke da prežive.“

 


Budući da imaju registrirano poljoprivredno gazdinstvo, Amir i porodica su prijavili štetu Upravi grada Prijedora, koji su, prema njegovim riječima, bili korektni, već idući dan komisija je izašla na teren, te je ista procijenila štetu na 90%. No ipak, kaže on, sada čekaju odgovor nadležnih. O ciframa šteta na ovim poljoprivrednim kulturama, Amir kaže: "Na aroniji i malinama šteta je oko 15.000 KM, dok štetu na orasima i lješnjacima niti ne računamo."

Planira proširenje zasada aronije i oraha
Pri kraju razgovora, Amir je otkrio kako nije siguran da li će iduće godine nastaviti sa uzgojem maline. Kratko je dodao: "Vidjet ćemo!" Ipak, da nije sve tako crno, govori činjenica da na jesen planira proširiti zasade oraha, aronije, te još neke nove kulture.

"Pošto imam šestočanu porodicu, a budući da želim ostati u Bosni i Hercegovini, te smatram da je budućnost u poljoprivredi i domaćoj proizvodnji, trenutno radim na nabavci linije za proizvodnju sokova i džemova.“

Uništeni su i zasadi bijelog luka
Podsjetimo, olujno nevrijeme koje je tada zahvatilo područje Ćele, materijalnu štetu nanijelo je i drugim proizvođačima poljoprivrednih dobara. Jedan od njih je i Ajdin Mešić, o kojem smo svojevremeno pisali.

Ajdin Mešić uzgaja bijeli luk, a želja mu je mreža kooperanata

Ajdin je i ove godine posao zasade bijelog luka, koji su izuzetno lijepo rasli, međutim, grad je uništio gotovo sve, a prema Ajdinovim riječima, možda tek 5% svega zasada se uspije spasiti. Ipak, ni to još uvijek nije sigurno.

 

 Izvor: Agroklub.ba

Foto: Privatna arhiva Ajdina Mešića i Amira Demirovića

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...