Izdvajamo

U organizaciji KUD "Kozara" Kozarac sinoć je u Kozarcu održana "Smotra folklornog stvaralaštva" u okviru kulturno sportske manifestacije "Dani Kozarca 2018". Kozaračkoj publici predstavilo se ukupno 19 kulturno umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine.
Ovo je deveta po redu smotra koju organizuje KUD "Kozara". Nevrijeme koje je jučer zahvatilo Kozarac i okolna naselja, je bilo razlog da je defile, koji je bio u programu, odgodi. Manifestacija je održana na školskom igralištu

 

Pred oduševljenom publikom, koje nije bilo u očekivanom broju predpostavljam zbog nevremena, izvođaći su pokazali sva svoja umijeća na sceni.
Pjesme, plesovi i tradicionalni običaji raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce, kojih nije bilo u očekivanom broju predpostavljam zbog nevremena, koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.

Ovo je jedna od najvećih smotri, ove godine, i BiH. Nadam se da će se ova smotra ubuduće pretvoriti u festival koji će trajati tri dana. Ovo godina je probna, a iduće godine slavimo 10 godina poslijeratnog postojanja društva. Vjerujemo da ćemo uspjeti da organizujemo festival tri dana petak, subota nedelja i da se pokažemo domaćinski, angažujemo turističku zajednicu, gastro i sve ono što pripada narodu i kulturi ovog kraja. Želja nam je do to bude jedan od najačih festivala u Krajini, pa i BiH. Kazao nam je Hamdija Joldić koreograf.

Stvarno smo se potrudili, ali nevrijeme je uticalo da smo morali koncept malo izmjeniti. Ovo je nešto veliko, ne samo za Kozarac, već i za Grad Prijedor. Uspjeli smo uz velika odricanja, pripremali smo ovo mjesecima. Najmasovnije okupljanje folklornih društava u jednom danu. Ovo se nije desilo nigdje u našoj široj okolini.Kazao nam je Zijad Memić predsjednik KUD "Kozara" Kozarac.

 

KUD "Kozara" Kozarac je sigurno ostavio veliki značaj i pečat u razvoju kulture u Kozarcu. Oni sigurno zaslužuju više pažnje i još masovniju posjetu.

Pored sinošnjih događaja u narednim danima očekuje nas još puno kulturnih i sportskih dešavanja.

 Nijaz-Caja Huremović

 

 

 

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.