Izdvajamo

Juče, 24.11.2018., je u Travniku održana manifestacija obilježavanja godišnjice formiranja 17. Viteške Krajiške brdske brigade Armije BiH, koja je prije 26 godina nastala u Travniku. Ova brigada formirana je od boraca sa područja Bosanske Krajine i imala je velike zasluge za oslobađanje i opstanak Republike BiH.

U Travnik juče je stigao veliki broj Krajišnika: Kozarac, Prijedor, Sanski Mosta, Kljuc, Bužim, Bihać, Bosanski Petrovac.. koji su se zajedno sa domaćinima prisjetili ratnih dana i svojih poginulih saboraca.

Tako je na Centralnom šehidskom mezarju položeno cvijeće.

Počast poginulim borcima na šehidskom mezarju odale su brojne delegacije, predstavnici opština, ministarstava entiteta i kantona, te udruženja građana kako bi iskazali svoje poštovanje prema poginulim pripadnicima ove brigade.

Nakon polaganja cvijeca na šehidskom mezarju, posjetili su kasarnu gdje je brigada prvi put postrojena.

U čast formiranja ove proslavljene brigade održana je svečana akademija na kojoj su sudionici tadašnjih događaja govorili o uslovima formiranja 17.vkbbr i njenom ratnom putu.

"Sedamnaesta" je jedna od najuzornijih brigada u sastavu ARBiH. Jedina je brigada koja je nosilac Zlatnog ljiljana, iznjedrila je sedamnaest zlatnih ljiljana i tri generala. Na svom ratnom putu, čineći okosnicu Sedmog korpusa Armije BiH, prvo postaje slavna, a zatim viteška.
Kroz redove 17. viteške krajiške brigade prošlo je preko 6.000 boraca iz oko 40 opština Bosne i Hercegovine. Brigada je prvi put postrojena u Travniku 25. novembra 1992. godine, a nastala je stapanjem 1. krajiškog bataljona nastalog u Zagrebu i 7. brigade, formirane u Rijeci.

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.