Izdvajamo


SANSKI MOST - Članovi Lovačkog društva "Sana" organizovali su u proteklu subotu veliku hajku na vukove u kojoj je sudjelovalo oko 300 njihovih članova i ona se odvijala na lokalitetu planine Mrežnica. Prema riječima Senada Kljajića, predsjednika ovog udruženja, radi se o zaštićenom području koje služi za uzgoj i razmnožavanje divljači, gdje je zabranjena svaka vrsta lova.

"U posljednjih nekoliko mjeseci evidentirali smo dva vučja čopora na ovom prostoru, zbog čega su ugroženi sitnija divljač i njeno razmnožavanje. Zbog toga smo iskoristili dolazak lijepog vremena da organizujemo hajku na ove predatore", kazao je Kljajić.

On je istakao kako je povećano prisustvo vukova vjerovatno razlog njihovih migracija na područje planine Grmeč iz drugih područja Bosne i Hercegovine i susjedne Hrvatske.

"Naš cilj je bio da ih otjeramo u viša planinska područja kako bismo na taj način zaštitili sitnije životinje, a posebno srneću divljač", kazao je Kljajić. Na povećano prisustvo vukova u posljednja tri mjeseca upozoravali su i stanovnici nekoliko podgrmečkih sela, s obzirom na to da su se ovi šumski predatori u nekoliko navrata približavali domaćinstvima.


Nezavisne

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...