Izdvajamo

8. mart, Dan žena, je globalno proslavljanje ekonomskih, političkih i socijalnih dostignuća svih žena. Počeo je kao politički događaj a postao je dio kulture mnogih zemalja širom svijeta. Danas, u moderna vremena, taj dan je izgubio politički značaj i postao datum kada muškarci poklonima pokazuju ljubav i poštovanje prema ženama koje ih okružuju.

Danas se širom svijeta obilježava 8. mart – Međunarodni dan žena, međutim u Kozarcu to bude, čini mi se, posebo svečano u kozaračkim restoranima.

Veceras sam prošetao kroz Kozarac. Glavna ulica, sporedne ulice, a i sokaci su bili pusti. Nigdje žive duše, samo poneki pas ili mačka pretrče ispred mene. Dva kozaračka restorana su bili puni i nekako posebno bučni. Žene Kozarca i okolnih sela Grada Prijedora, su slavile njihov dan 8.mart. Ja sam, uz saglasnost vlasnika oba restorana, prošetao kroz restorane i napravio sljedece fotografije.

 

Neću pisati kako je bilo u kojem restoranu, jer siguran sam da će fotografije sve da kažu. Ipak samo jedna konstatacija, svugdje je bilo lijepo i štimung je bio posebno dobar. Šta reći, ovako se vesele i slave žene Kozarca i Prijedora. Sljedeće fotografije sam napravio u restoranu Gold

 

"Lijepe žene su stvorene za muškarce koji nemaju mašte, a pametne za one koji nemaju sreće!

"Žene uglavnom slabije posluju od muškaraca. To je zbog toga što nemaju žene za savjetnike.

 

"Oni koji o ženama uvijek dobro govore, ne poznaju ih dovoljno. Oni koji o njima samo loše govore, ne poznaju ih nikako."

 

Zatim sam svratio u restoran Neira. U Neiri je bila kao u Goldu, fantastična atmosfera. Ponekad me bude strah da fotografije ne pokažu sve. Ipak ja pokušavam fotografijom da pokažem kako je bilo.

"Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta."

 

Iako ljubav i zahvalnost treba pokazivati tokom cijele godine, ovaj dan ima neku posebnu draž.
Obradujte na ovaj dan vaše djevojke, supruge, majke, sestre, nane (…), jer one su često razlog našeg osmijeha svakoga dana

 

 “Žena je nastala od muškarčevog rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi. Ne od njegove glave da se njome vlada. Nastala je od njegovog boka da mu bude jednaka! Ispod ruke da bude zašticena i pokraj srca da bude voljena!”

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak