Izdvajamo

U Stavangeru, 16.03.2019., održana je Osnivačka Skupština „Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine u Norveškoj 1992-1995“. Osnivačku Skupštinu je sačinjavalo skupštinsko tijelo od delegata koji žive na područiju Stavangera i Sandnesa (preživjelih logoraša s prostora Općine Prijedor) od kojih je i potekla ideja o osnivanju Udruženja. Prije početka rada Skupštine prisutnima se obratio, ispred incijativnog odbora za osnivanje Udruženja, Bahrija Denić jedan od preživjelih logoraša s Općine Prijedor.

Nakon evidencije prisutnih i izbora radnog predsjedništva Skupštine jednoglasno su usvojene odluke o osnivanju „Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine u Norveškoj 1992-1995“ i odluka o usvajanju Statuta „Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine u Norveškoj 1992-1995“. Na Skupštini je izabrano radno tijelo koje čini pet članova koji će zajedno sa jednim advokatom i dva dodatna saradnika uraditi sve pravno-tehničke radnje za zakonski ne smetano funkcioniranje Udruženja.

Između ostalog, radno tijelo će pripremiti novu Skupštinu Udruženja u što skorijem roku. Novu Skupštinu Udruženja sačinjavali bi delegati s prostora cijele Norveške, a to znači da će radno tijelo stupiti u kontakt s Udruženjima, džematima ili pojedincima s prostora cijele Norveške koji bi dalje trebali da se organiziraju u svojim mjestima boravka/gradovima te da izaberu svoje predstavnike koji će učestvovati na novoj konstituirajućoj Skupštinu i postati delegati Skupštine Udruženja naredne 4 godine. Na novoj Skupštini Udruženja također bi se trebalo birati novo rukovodstvo na mandat od 4 godine kao i druge aktivnosti Udruženja. Sjedište Udruženja bit će u gradu Stavangeru. Cilj Udruženja je oživljavanje i širenje istine o logorima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Ovim putem zahvaljujemo se prisutnima na Osnivačkoj Skupštini „Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine u Norveškoj 1992-1995“ kao i svima onima koji su dali svoj doprinos da dođe do osnivanja istog.
Također, pozivamo sve preživjele logoraše s prostora Bosne i Hercegovine a koji žive na prostoru Kraljevine Norveškoj kao i njihove porodice da se učlane u Udruženje i daju svoj doprinos u širenju istine o logorima kao i drugim aktivnostima Udruženja.

Poruke podrške osnivanju Udruženja stigle su od Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, imama za zapadnu obalu Norveške Ibrahim-ef. Šabića, glavnog imama IZBuN Senaid ef. Kobilice kao i ambasadora u Kraljevini Norveškoj, NJ.E., Dr. Nedima Makarevića.

Više informacija o aktivnostima Udruženja će biti objavljene na zvaničnoj web i facebook stranici Udruženja koje su u fazi izrade.

Svako dobro!

Radno tijelo „Udruženja bivših logoraša Bosne i Hercegovine u Norveškoj 1992-1995“

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic