Izdvajamo

Na Debelom Brijegu, Kozarc, danas (23.03. 2018) je održana deveta manifestacija koja nosi naziv „Crimužijada“, a koja je i ove godine privukla pažnju velikog broja posjetilaca. Organizator ove tradicionalne manifestacije je Planinarsko društvo „Mrakovica“ iz Kozarca. Crimuža je naš krajiški naziv za divlji bijeli luk, koji se u nekim dijelovima BiH zove Srijemuš. Specijalitete sa ovom ljekovitom biljkom probali su, skoro pa svi prisutni.

 

Ova biljka je izuzetno ljekovita: Medvjeđi luk povećava apetit, povećava izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje.
Od davnina, medvjeđi luk je bio poznat kao antisklerotično sredstvo. Sprečava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

 

Ovo je tradicija da se u ovo doba godine bere i priprema sa jajima crimuža. Pored toga je bio i kazan sa grahom za sve posjetioce na ovoj manifestaciji. Došli su i gosti, 29 planinarskih društava, iz BiH i susjednih država, Srbije i Hrvatske. Takođe, Gradonačelnik grada Prijedora Meilenko Đaković je prisustvovao ovoj manifestaciji.

Današnju crimužijadu su pravile žene članice PD"Mrakovica" Mensija i Jasna
Za dobru crimužijadu moralo se razbiti peko 1000 jaja, 20 litara ulja, i više velikih vreća crimuže.

Lijepo vrijeme je olakšalo branje crimuže. Za branje crimuže bili su zaduženi Ekrem, Isko, Salko, Atif, Husein, Fikret, Hilmija...
Uz crimužu i specijalitete sa ovom biljkom, planinari tradicionalno pripremaju i vojnički grah. Danas je to bio veliki kazan sa 300 porcija.

Grah su kuhali Sead Modronja, Hilmija Bešlagić i Nihad Mahić-Maha.
Grah je bio izvrstan, svi oduševljeni. Takođe, mnogi planinari su donijeli svoje specijalitete, da počaste raju. Tako je naša Tamka donijela tri simetne maslenice (maslance) i iste su jako brzo pojedene.

Lijepo vrijeme je pomoglo da današnji dan bude sa puno aktivnost: podjela crimuže (Specijalitet sa jajima i crimužom), kraći planinarski pohod, podjela vojničkog graha, turnir u malom fudbalu za žene, a zatim fešta uz muziku uživo.

Ovo je već jedna tradicija"Crimužijada", a svako društvo ili narod koji nema svoju tradiciju koji nema obićaje gubi svoj smisao. Ovo društvo, PD Mrakovica, krenulo je prije 9 godina jednim činom crimužijade, jer je Kozara puna tog biljnog svijeta, a on je izuzetno blagodatan, kvalitetan, koristan, pa i preporuka i poruka sa ovog skupa je: Ova prva proljetna biljka, koristite je što više. Ona je čistać organizma.

Turnir u malom fudbalu za žene, privukao je najviše pažnje na današnjoj manifestaciji.

Salih Salkanović najstariji na današnjoj Crimužijadi 88.godina i najstariji planinar. Danas je došao pješice, a jučer je pješačio 12 kilometara.

Sutra je manifestacija "Pozdrav proljeću" na Mrakovici. Današnji učesnici "Crimužijade" sutra idu na Mrakovicu.


Posvećeno P.D. "Mrakovica" Debeli Brijeg Kozarac

Mali poetski pokušaj za moje drugove i prijatelje planinare.

Svim planinarima

Planinar sam, tim se dičim
Visovi daleki mene zovu
Sa svakog vrha na koji dođem
U daljini vidim planinu novu

Planinar ljubi planinu svoju
I sunce kad u krošnji treperi
Planinar se oblakom druži
Dok daljine korakom mjeri

Na visu svakom planinar kliče
Planine mile, planine drage
Uvijek iznova, vama se vraćam
Jer vi ste izvor moje snage

Šerif Velić

Nijaz-Caja Huremović

 

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.