Izdvajamo

Prijedorski Vodovod je 2018. godinu završio sa dobiti od skoro 8.000 KM. Međutim, dugovanja potrošača su milionska. Zbog toga, prijedorski Vodovod počeće sa isključenjem dužnika sa mreže.

Dugovanja potrošača prijedorskom Vodovodu iznose oko 5,3 miliona KM.

Potrošači redovnije izmiruju svoje obaveze, međutim, taj procenat još nije na zadovoljavajućem nivou, iako anketirani građani tvrde da redovno plaćaju račune.

Kako su naveli, voda im je neophodna za redovnu svakodnevnicu, te zbog toga nastoje da na vrijeme izmire račune za potrošnju.

Za one koji ne izmiruju obaveze slijede kazne – pored tužbe i isključenje sa vodovodne mreže. Dužnicima pružaju i nekoliko mogućnosti za izmirenje obaveza.

– Јoš uvijek nismo zadovljoni sa procentom naplate iz kategorije domaćinstava. Ona iznose oko 86 odsto, i ovim putem pozivamo potrošače da dođu, da se dogovorimo, jer Vodovod nudi razne mogućnosti u vidu sporazuma i reprograma, kako ne bi dolazili u situaciju da iskuljčujemo potrošače – rekla je Aleksandra Pašalić, izvršni direktor za ekonomske poslove Vodovoda Prijedor.

U toku je realizacija projekta “Crno vrelo”. Sekundarna vodovodna mreža je već završena.

– Grad je kao investitor raspisao tender za kućne priključke. Izvođač radova je preduzeće “Hidrokop”, koji za nekoliko dana počinje sa radovima od naselja Јelićka – naveo je Dragan Stamenić, rukovodilac službe za razvoj i ekonomoju Vodovoda Prijedor.

Po završetku ovog projekta, čija je vrijednost oko 9,4 miliona KM, 4.200 potrošača će dobiti vodu.

 

RTRS

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović