Izdvajamo

Jasna Ružicki je mlada studentica, koja se je odlučila da uđe u politiku te kanidira na listi stranke Lista Marjana Šarca u Sloveniji za evropske izbore. Njeni roditelji su porijeklom iz Trnopolja (Jurij Ružicki i Saliha (Pihić) Ružicki). Svaki put kad ima mogučnost obiđe svoju rodbinu, priajtelje i komšije u našem kao ona to kaže, najljepšem i največem malom gradu na svijetu - Kozarcu. Jasna je diplomirala iz međunarodnih odnosa, a sad završava magisterij iz nauke odbran. Njen završni rad je iz područja trgovine ljudima u BIH. Za nas (kozarac.eu) je napisala par riječi kako ona vidi Evropsku uniju te njene razloge zašto se je odlučila za kandidaturu:

»Događaji posljednjih godina jasno su pokazali da Europska unija doživljava krizu solidarnosti, jedinstva i manjka vizija na dugi rok. Živimo u vremenu rastućeg nacionalnog egoizma, populističkih agendi, zatvaranja granica, širenja lažnih informacija i stvaranja straha u ljudima. Živimo u vremenima stvarnih izazova, od klimatskih promjena, zaštite ličnih podataka, migracije do sajber sigurnosti. Više nego očigledno jeste, da moramo reformisati Uniju kako bismo zaštitili našu slobodu, prava i demokratiju. Zato nam trebaju nova lica, mlada energija i druge ideje. Prije svega, potrebno je približiti Uniju i njene organe građanima te aktivno uključiti sve ljude u promjene. Europskoj uniji potrebna je energija i optimizam mladih u suradnji sa starijim osobama, jer možemo samo sa zajedničkom snagom pretvoriti Uniju u zajednicu koja će odlučnije zadovoljiti naše potrebe. Nema drugog puta naprijed - Evropa je budućnost.

Za kandidaturu na Listi Marjana Šarca u Sloveniji odlučila sam prvenstveno zato što želim privući pažnju mladih ljudi. Na pitanje zašto u politici, uprkos nedostatku iskustva, odgovaram 'Zato što je pravo vrijeme za novi vjetar'. Kao politički novo lice ulazim sa novim perspektivama, znanjem te pristupu ka radu za postiganje promjena. Kao dobrovoljac, nedavno sam se pridružila stranci, uglavnom zato što LMŠ ne nudi prazna obećanja nego radi. Dobro radi. I upravo je rad ključna vrijednost koju cijenim.

Predstojeći evropski izbori predstavljaju odličnu priliku za nas mlade ljude koji žele sigurnu, solidarnu, održivu i odlučniju Evropsku uniju. Kažu nam svuda da svijet stoji na mladima. Mladi su naša budučnost. To je istina. Ali nesmijemo zaboraviti da smo mladi i dio ovog vremena zbog toga moramo biti dio politike. Naš glas mora stoga biti aktivno uključen u političke rasprave, izbore. Ljudi svih generacija moramo odlučivati o našoj budućnosti.«

Za nju mogu glasati svi koji imaju stalni boravak u Republici Sloveniji. Glasate tako da okružite broj 7 za LMŠ i preferencijalni glas za Jasnu pod brojem 5.

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.