Izdvajamo

Oko 400 članova iz 12 kulturno umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske je učestvovalo na jubilarnoj 10. međunarodnoj smotri folklora "Kozarac 2019." koji je pred više stotina gledalaca održan u juče 13.07.2019. na igralištu Osnovne škole Kozarac. Pjesme, plesovi i tradicionalni običaji raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.

Prije početka manifestacije, u restoranu Gold upriličen je svečani ručak za goste. Na ručku su bili Gradonačelnik Grada Prijedora Milenko Đaković i Predsjednik gradske skupštine Ajdin Mešić, odbornici u gradskoj skupštini, gosti iz Hrvatske...

U 19.00 sati održan je i defile sudionika kroz Kozarac.
Svi koji su prisustvovali desetoj smotri folklora, bili su oduševljeni viđenim.
Smotu Folklora otvorio je predsjednik Gradske skupšine grada Prijedora Ajdin Mešić

Voditelj programa bio je Senudin Safić.
U sklopu programa nastupilo je 12 KUD-ova: KUD "KOZARA" Kozarac, KUD"Metalac" Hadžići, KUD "Izvor Kiseljak" Tuzla, OKC "Lipe"Doboj istok, HKUD "Dugo Selo" Zagreb, BZK "Preporod" Vitez, KUD "Donji Vakuf, KUD "Oborci" Donji Vakuf, KUD "Mladost" Ključ, KUD "Mladost Bosanska Otoka, KUD "Bosanska Gradiška" i KUD "14 Februar" Banja Luka.

Ovo veče folklora (Smotra folklora) u podkozarju, treba biti samo podsticaj da podržimo KUD-ove u održavanju tradicije.
Trebamo biti ponosni, jer mladi ljudi održavaju tradiciju ovih i drugih prostora kroz plesove, nošnje i drugo.
Posebno hvala gostima iz drugih gradova koji su došli uveličati ovu smotru, šestu smotru folklora u Kozarcu. Nadamo se daljoj suradnji, kao i održavanju još puno smotri, uz naravno bolje vremenske prilike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."