Izdvajamo

Oko 400 članova iz 12 kulturno umjetničkih društava iz BiH i Hrvatske je učestvovalo na jubilarnoj 10. međunarodnoj smotri folklora "Kozarac 2019." koji je pred više stotina gledalaca održan u juče 13.07.2019. na igralištu Osnovne škole Kozarac. Pjesme, plesovi i tradicionalni običaji raznih krajeva oduševili su prisutne gledaoce koji su svaku tačku popratili gromoglasnim aplauzom.

Prije početka manifestacije, u restoranu Gold upriličen je svečani ručak za goste. Na ručku su bili Gradonačelnik Grada Prijedora Milenko Đaković i Predsjednik gradske skupštine Ajdin Mešić, odbornici u gradskoj skupštini, gosti iz Hrvatske...

U 19.00 sati održan je i defile sudionika kroz Kozarac.
Svi koji su prisustvovali desetoj smotri folklora, bili su oduševljeni viđenim.
Smotu Folklora otvorio je predsjednik Gradske skupšine grada Prijedora Ajdin Mešić

Voditelj programa bio je Senudin Safić.
U sklopu programa nastupilo je 12 KUD-ova: KUD "KOZARA" Kozarac, KUD"Metalac" Hadžići, KUD "Izvor Kiseljak" Tuzla, OKC "Lipe"Doboj istok, HKUD "Dugo Selo" Zagreb, BZK "Preporod" Vitez, KUD "Donji Vakuf, KUD "Oborci" Donji Vakuf, KUD "Mladost" Ključ, KUD "Mladost Bosanska Otoka, KUD "Bosanska Gradiška" i KUD "14 Februar" Banja Luka.

Ovo veče folklora (Smotra folklora) u podkozarju, treba biti samo podsticaj da podržimo KUD-ove u održavanju tradicije.
Trebamo biti ponosni, jer mladi ljudi održavaju tradiciju ovih i drugih prostora kroz plesove, nošnje i drugo.
Posebno hvala gostima iz drugih gradova koji su došli uveličati ovu smotru, šestu smotru folklora u Kozarcu. Nadamo se daljoj suradnji, kao i održavanju još puno smotri, uz naravno bolje vremenske prilike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović