Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je danas sa vlasnicima firme "CNC Power" ugovor o prodaji zemljišta površine 5.200 kvadratnih metara u Industrijskoj zoni " Celpak" na kojem će se u prvim fazama graditi proizvodni objekat od 500 kvadratnih metara, a kasnije i hale za proizvodnju, skladištenje i administraciju.

Vlasnik preduzeća "CNC Power" Sabahudin Islamoski je izjavio da će se ovo preduzeće u narednom periodu baviti mašinskom obradom metala /inoksa/ , s obzirom da je metaloprerađivačka djelatnost prepoznata kao jedna od najznačajnijih na području grada.

"Izgradnjom novih proizvodnih kapaciteta i nabavkom 8-10 visoko automatizovanih mašina, planirano je zapošljavanje do 20 radnika u prve tri godine poslovanja, a biće omogućena i edukacija mladih ljudi", rekao je Islamoski.

Visina ukupno planiranih sredstava u osnovna i obrtna sredstva biće u prvoj fazi 450.000 KM , a kasnije i do 700.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je pojasnio da je riječ o perspektivnom "start up"-u koji je od zanatske radnje koja se bavila inoksom "Budo inoks" postao preduzeće.

"Ovo je još jedno preduzeće koje će razvijati svoje poslovne ideje u našoj industrijskoj zoni gdje mi stvaramo povoljne uslove i za strana io domaća preduzeća koja žele ulagati i zapošljavati radnike", kazao je Đaković.

On je dodao da grad Prijedor zemljište u Industrijskoj zoni nudi investitorima, proizvodnim firmama znatno jeftinije nego na tržištu.

"Nama je prvesntveni cilj razvoj privrede u gradu i nova zapošljavanja ,a tamo već imamo preduzeća koja su od poslovnog inkubatora već u trećoj fazi proširivanja proizvodnih kapaciteta, što raduje i ohrabruje", pojasnio je Đaković.

Gradskom odlukom o raspolaganju nepokretnostima u svojini grada Prijedora pod posebnim uslovima radi izgradnje proizvodno-poslovnih objekata i drugih objekata cijena kvadratnog metra zemljišta se kreće od jedne do osam KM, što je daleko povoljnije od tržišnih cijena, navode iz gradske uprave.

Akta.ba

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ