Izdvajamo

Skupštini grada Prijedora dostavljene su inicijative za osnivanje opština Kozarac i Omarska. U elaboratima su navedeni razlozi za njihovo pokretanje, uz potpise građana.

– Inicijativa je potkrijepljena statistikama, računicama, brojem zaposlenih. Kozarac je buduća opština, potpuno ekonomski održiva. To smo i naveli u elaboratu. Ekonomska održivost bazira se na prirodnim resursima, preduzetništvu i na našoj dijaspori koja je sa Zapada pokupila tu neku preduzimljivost i nosi vjetrove koji su nama jako potrebni – kaže Sead Čirkin, koordinator za formiranje Inicijativnog odbora opštine Kozarac.

Ranko Smiljanić, predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje opštine Omarska, tvrdi da je elaborat pokazao samo ono čemu su se nadali, znajući kojim potencijalom raspolaže to područje.

– Od privrednih kapaciteta, šumskog, rudnog bogatstva, stanovništva koje živi na ovoj teritoriji… Zato smo spremni da se organizujemo kao lokalna zajednica – kaže Smiljanić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naglašava da je važno ispoštovati zakonske procedure.

– O tome će mišljenje dati i Narodna skupština RS, Vlada RS, ali i Skupština grada Prijedora – kaže Đaković koji smatra da su ove novije inicijative čisto političke prirode. Prema informacijama kojima raspolaže, Kozarac kao opština želi ostati u sastavu grada, dok iz Omarske žele da se odvoje u samostalnu opštinu. Obje inicijative biće razmatrane na istoj sjednici Skupštine grada.

 

Prijedor24

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.