Izdvajamo

U saradnji Dječije biblioteke Humanog Brda 2010 i džemata Donja Puharska, danas je upriličena proslava Dana državnosti BiH. Semir Bušatlić, imam iz Donje Puharske, je sa svojom suprugom i jednom gospođom,doveo djecu iz svoga džemata koja idu u mekteb, u Dječiju Biblioteku na Hambarinama.

 

Bibliotekar im je priredio prijatno gostoprimstvo uz razne aktivnosti.
Prvo je prikazan spot o Bosni i Harcegovini i 10 top destinacija u BiH.
Zatim su djeca pogledala recitaciju „Bosna je ćilimom zastrta“, od Nedžada Ibrišimovića, u izvedbi samoga pjesnika.

 

Potom je nastavnica Mirela Ljumanović održala predavanje o bosanskome jeziku.
Djeca su razgledala knjige u biblioteci, a onda je pripremljena radionica crtanja.
Djeca su crtala radove na temu:“Dan državnosti BiH.“ Kada su završili crtanje, počastili smo ih kolačima i sokom. Na samom ispraćaju, djeca su dobila po jednu kartu Bosne i Hercegovine. Bilo je ovo fino dvosatno druženje i radujemo se sličnim susretima.

Tim Humanog Brda 2010


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.