Izdvajamo

Firma „Austronet“, na čijem je čelu, počela s radom u martu 2008. s pet radnika, a danas ih zapošljava 130

Enes Kahrimanović iz Kozarca kod Prijedora desetak godina je radio u austrijskoj firmi koja je sada vlasnik „Austroneta“. Predložio je da dio proizvodnog pogona premjeste u Kozarušu kod Prijedora, gdje je Enes pronašao lokaciju, nakon čega su Austrijanci posjetili BiH.

Ukazali su mu povjerenje te ga postavili za direktora „Austroneta“.

Firma je počela s radom u martu 2008. s pet radnika, a danas ih zapošljava 130, najviše žena krojačke struke. Dokaz koliko je Enes imao dobru viziji govori podatak da 98 posto asortimana izvozi u zemlje EU te da je 80 posto proizvodnje iz Austrije preseljeno u Kozarušu.

Enes je prenio pozitivne modele rada iz Austrije na radnike u „Austronetu“ pa tako zaposleni u ovoj respektabilnoj kompaniji koja je postala lider na evropskom tržištu primaju 13. i 14. plaću kao premiju i među svim zaposlenima vlada pozitivna radna atmosfera, što se održava na proizvode koje izvoze, kao i na bilans, odnosno zaradu.

Enes tvrdi da bez zadovoljnog i dobro plaćenog radnika nema kvalitetnog radnika, stoga se za njih izdvaja „dobar dio kolača“. Njegovi radnici ne odlaze, prije dvadesetak dana ova kompanija je raspisala konkurs za 15 radnika, a javilo se njih 70, što dovoljno govori o zainteresiranosti za ovu kompaniju koja slovi za jednu od najboljih u BiH, ali i šire.

Avaz

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.