Izdvajamo

Mustafa Ružnić Premijer Unsko-sanskog kantona, danas je sa svojim saradnicima, posjetio farmu Arifagić Investment u Kozarcu. Premijer je sa svojim saradnicima obišao farmu i interesovalo ga je sve o njenom radu.

Jusuf Arifagić je izvijestio premijera o radu, uspjesima firme, te problemima sa kojim se susreće, kao i o daljim planovima ove farme.
Zatim naglasio da proizvodnja ide u dobrom smjeru, prošle godine su proizveli 2,8 miliona litara mlijeka.
Posjeta je radna i vezana je za saradnju kompanije Arifagićinvestment sa vladom USK-a. Oko projekata i farmi u Bos. Petrovcu i Bos. Krupi.

 

U izjavi za novinare Ruždić je izjavio:
"Vidjeli smo da se doista od ove zemlje, od poljoprivrede može živjetim može uspjeti. Naravno trebamo svi učiniti sve, znači svaki nivo vlasti od opštinskog, kantonalnog, Fedralnog, pa do državnog, da se pod hitno krene i da se sva zemlja, sve ono što se može iskoristiti, sva ova prirodna bogatstva koja imamo u ovoj zemlji, iskoriste da se ovakvi i slični kapaciteti prošire" kazao je Mustafa Ružnić Premijer Unsko-sanskog kantona.

 

SULEJMAN KULENOVIĆ, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi USK rekao je: "Pitao sam gospodina Arifagića, kako nije izgubio volju sve ovo radeći i sa svim problemima sa kojima se susreće. Znamo da je u našoj državi teško biti u proizvonji, a posebno u poljoprivredi, tako da samo ljudi koji stvarno imaju toliko živaca, toliko snage za to da sve prevaziđu. Takve ljude treba podržavati.

 

Asim Dizdarević, ministar prvosuđa i uprave u Vladi Unsko-sanskog kantona, poziva da se poljoprivredno zemljiše aktivnošću, radom lokalnih zajednica i naravno kantonalnog nivoa vlasti može i mora staviti u funkciju, da imamo što više ovakvih slika, ne samo u US Kanotonu negu u cjeloj Federaciji.
Na pitanje kako to postići? Odgovara:
Na potezu su opšinska vjeća i gradska vjeća u našem kantonu da se opredjele da li će državno poljoprivredno zemljište staviti u funkciju ili će biti ovako kako jeste na našem većem djelu kantona. To je neiskorišteno, korov raste, a mi pričamo o razvoju poljoprivredne proizvodnje.

 

Arifagić je optimista i kaže: "Posjeta za mene znači puno. Prvi put imamo skoro kompletnu vladu Unsko-sanskog kantona, koja je želila da se informiše u detalje sa svim problemima. Ovo je sastanak za koji sam siguran da će polučiti rezultate. Ne tako brzo ali u neko dogledno vrijeme".

Na kraju dodaje da se planira dalje širiti, graditi nove štale i paralelno raditi na pogonu bioplinskog postrojenja.

Nijaz-Caja Huremović

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.