Izdvajamo

Šef delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je medicinsku opremu bolnici Dr. Mladen Stojanović u Prijedoru, koja uključuje respirator za intenzivnu njegu i anesteziju.

Tom prilikom je istakao da je EU izgrađena na principima solidarnosti i da istu vrijednost dijeli i sa najbližim susjedima i partnerima koji su na evropskom putu, uključujući i BiH.

“Pomoć osiguravamo za teritoriju cijele BiH, za kliničke centre u svim većim gradovima u BiH, ali i manjim mjestima, kao što je Prijedor danas. Samo za Republiku Srpsku obezbijedili smo dva miliona evra pomoći za medicinsku i zaštitnu opremu”, rekao je Zatler novinarima u Prijedoru.

On je naveo da su prijedorskoj bolnici namijenjena dva respiratora koja bi trebalo da stignu sutra i jedan anesteziološki uređaj koji je stigao danas.

“Pogodnost podrške EU u tome što je riječ o visokokvalitetnoj opremi”, naglasio je Satler.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić zahvalio je Satleru i EU za veoma vrijednu donaciju koja je nastavak prve faze u kojoj je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske uručena lična zaštitna oprema, a sada slijedi druga faza u kojoj se doniraju aparati Republici Srpskoj.

On je najavio da slijedi donacija EU kroz 23 respiratora koji će doći u dvije faze.

Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Mirko Sovilj rekao je da je ova donacija od izuzetnog značaja jer će unaprijediti svakodnevni rad u hiruruškim salama.

“Radi se o anesteziološkom aparatu koji je multifunkcionalan i koji će biti u stalnoj upotrebi za anesteziju, a, u slučaju potrebe, koristiće kao respirator”, pojasnio je Sovilj.

Poslije posjete u Prijedoru Satler je posjetio Spomen obilježje u Kozarcu, gdje se poklonuo kozaračkim žrtvama, prošlog rata.

Poslije posjete Prijedoru Satler je u banjalučkom naselju Kuljani uručio ključeve za 48 novih stanova za stambeno zbrinjavanje porodica izbjeglica, povratnika i interno raseljenih lica u BiH.

Od 1995. godine Ruža Radić koja ima 82 godine iz Glamoča podstanar je u Banjaluci. Kuća u Glamoču nije joj obnovljena.

“Srećna sam, dugo sam i čekala, u jednoj kući sam privatno bila 23 godine. Biće lakše, nema nikud hodati”, kaže Ruža Radić.

Dragan Tica, jedan od, kako kaže, 48 sretnika, zahvalan je svim donatorima. I on je iz Grahova i takođe je podstanar od 1995. godine. Njegova četveročlana porodica srećna je što napokon ima krov nad glavom.

Johan Satler rekao je da cijeli Regionalni program stambenog zbrinjavanja predviđa izgradnju 3.200 stambenih jedinica, a u program je uloženo preko 60 miliona evra.

“Sada smo na pola puta, realizovano je 1.600 stambenih jedinica i još toliko je ostalo da se realizira u naredne dvije godine. EU je najlojalniji partner BiH”, kazao je Sattler.

Dodao je da na ovaj način pokazuju solidarnost i da su vrata EU otvorena, ali tu je i par stvari koje će domaći političari morati uraditi prije članstva.

Primopredaji ključeva prisustvovali su i Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, Željka Cvijanović, predsjednica entiteta Republike Srpske i Radovan Višković, premijer RS-a.


bhrt.ba

 

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ