Izdvajamo

Predstavnici pet probosanskih stranaka, GO DF-a, GO SDP-a, RO PDA Prijedor, GO Stranka za BIH i GO NBL-a, danas su stavili potpis na Platformu za predstojeće lokalne izbore i mandatni period od 2020. do 2024. godine. Cilj je zajedničko djelovanje u Koaliciji “Pokret za Prijedor” i osvajanje što više odborničkih mandata u gradskom parlamentu.

Po riječima šefa Izbornog štaba i nosioca liste Mirsada Duratovića cilj im je ukrupnjavanje povratničkog biračkog tijela u Prijedoru. – Glavni ciljevi su poboljšanje položaja povratnika u našoj lokalnoj zajednici, intenzivnija saradnja sa dijasporom, programi koji se tiču i ruralnog razvoja, te nekih korekcija koje su u nadležnosti lokalne zajednice. Prvenstveno socijalne politike, zdravstvene zaštite, racionalizacije javne uprave i odvajanje značajnih sredsatva koja bi se mogla investirati u mlade, sport, porodicu i pronatalitetnu politiku – dodaje Duratović.

Nijaz Brkić, predsjednik GO Demokratske fronte Prijedor, poručio je danas da će biti dosljedni platformi koju su potpisali. Koalicija je, kako je naglasio, izraz volje njihovog biračkog tijela. – Ovaj put smogli smo snage da se dogovorimo i da naša nastojanja sročimo u platformu. Kao predsjednik Gradskog odbora poručujem da ćemo biti maksimalno tolerantni, korektni i da ćemo sve napisano ispoštovati – poručio je Brkić.

Ernest Badnjević, predsjednik GO SDP-a Prijedor kaže da su se opredijelili za zajednički nastup s ciljem napretka i razvoja lokalne zajednice. – Da u narednom periodu utičemo na mnoge stvari koje se tiču svakodnevnog života naših građana, ljudi, članova, birača i da samim tim pokušamo izgraditi bolji Prijedor, kroz napredak i razvoj lokalne zajednice – rekao je Badnjević.

Slične poruke i od Elvedina Hamzića, predsjednika GO Stranke za BIH Prijedor. – U ovoj situaciji smatramo da ćemo s “Pokretom za Prijedor” u velikom broju izraziti našu opredijeljenost da Bošnjaci u mandatnom periodu od 2020. do 2024. godine budu politički faktor bez kojeg se neće moći odlučivati u gradskom parlamentu – kaže Hamzić.

Primarijus dr Azra Pašalić, predsjednik RO PDA Prijedor, poručuje da im je moto „jaka lokalna zajednica, jaka država“. – Stranke koje su ovdje uspjele su animiriti svoje centrale da u Prijedoru nastupe zajedno, jer znaju da se borimo za bolji Prijedor, bolje društvo i život dostojan čovjeka – rekla je dr Pašalić.

Zadovoljan platformom je i Mirzet Softić, potpredsjednik GO Nezavisne bosansko-hercegovačke liste Prijedor. – Moj cilj je bio da mi kao nova partija oko sebe okupimo sve zdrave snage. Uspjeli smo to barem 80 odsto u gradu Prijedoru. Smatram da ćemo djelovati zajedno kako predizborno, tako i postizborno – naglasio je Softić.

Kandidatska lista “Pokreta za Prijedor” trebala bi imati do 31 kandidata za odbornike u gradskom parlamentu. Očekuju više glasova nego na prošlim lokalnim izborima, a nije isključeno da uskoro ponude i ime svog kandidata za gradonačelnika Prijedora.

K.V.

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic