Izdvajamo

Zahvaljujući mjerama koje su preduzeli s najavom pandemije u februaru mjesecu, u Domu za starija lica "ENEA" u Kozaruši nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, ni kod korisnika, niti kod zaposlenih. Mjere Instituta za javno zdravstvo RS-a, Republičkog štaba, kao i preporuke ministarstva zdravlja u ovoj ustanovi su i dalje na snazi, kaže Emir Dautović, vlasnik Doma. Posjete korisnicima nisu dopuštene, a rodbina može iz predulaza kroz staklo da razgovara sa stanovnicima doma. Radnici se trude da koliko-toliko stanovnicim olakšaju boravak u zatvorenom.


Radimo na tome, pažljivo ih na kratko puštamo vani na terasu, da popiju kahvu i malo prošetaju, ipak su ljudi zatvoreni već šest mjeseci i teško to podnose, mada su većinom svi svjesni toga šta se dešava napolju, kaže Emir.

Dom je popunjen, još dvije sobe su slobodne. Kad dolaze novi stanovnici moraju proći 7 dana izolacije.

Vlasnik doma Emir Dautović je svih ovih šest mjeseci 24 sata dnevno u domu, tu radi i spava u objektu.
Na kraju razgovora sa Emirom, koji je bio na rastojanju većem od par metara, on mi reče da obavezno naglasim njegovu zahvalnost osoblju doma na maksimalnom trudu za vrijeme pandemije. Ponosan je na svoje radnike i dodaje, da nije njih i njihovog zalaganje, danas se nebi mogao hvaliti svojim uspjehom.

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....