Izdvajamo

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e, uz asistenciju policije MUP-a RS-a, u ranim jutarnjim satima na području mjesta Donji Dubovik, općina Krupa na Uni, locirali su, identificirali i uhapsili osumnjičenog Dušana Ćulibrka zvanog Ćule, rođenog 1970. godine u Bosanskoj Krupi.

Osumnjičeni se tereti za ubistvo 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik u ljeto 1992. godine, kao i za ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije SJB Bosanska Krupa, u julu 1992. godine, zajedno s drugim osobama, lično i direktno sudjelovao u odvođenju, a potom i ubistvu 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatočeni u logoru Omarska u općini Prijedor, te su odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine.

Nadalje, optuženi se tereti da je početkom augusta u mjestu Donji Dubovik presreo grupu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću te pucanjem iz vatrenog oružja počinio ubistvo navedenih civila čija su tijela pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Policijski službenici SIPA-e osumnjičenog će tokom dana predati postupajućem tužiocu.

U okviru istog predmeta, putem međunarodne pravne pomoći, na području Republike Srbije pronađen je i u svojstvu osumnjičenog ispitan i Milorad Kotur, rođen 1961. godine u Bosanskoj Krupi, koji se nalazi na području Novog Sada, Republika Srbija.


slobodna-bosna.ba

 

 

 

 

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba