Izdvajamo

Kozarac u selu Brđani zaseok Alići-Javori počeli radovi istražni hidrogeoloških bušotina-pijezometara. Investitori radova su Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS i AD Vodovod Prijedor.

Direktor AD Vodovod Prijedor Vlado Reljić nam je rekao:
"Ove sedmice počeli su istražni hidrogeološki radovi u okviru koji je predviđeno bušenje dvije istražne bušotine na lokalnosti Alići, selo Brđani kod Kozarca, za mogućnost za snabdjevanje Kozarca i okolnih naselja pitkom vodom.
Trenutno Kozarac i okolna naselja snabdjevaju se iz Tukova. Visoki su troškovi električne energije za pumpanje. Tri pumpne stanice rade da bi snabdjeli taj dio potrošaća".

Finansiranje projekta:
"Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS je odobrio taj projekat i finansira 70%, a AD Vodovod Prijedor 30%. Vrijednost radova je ukupno 98000 KM.
Izvođać radova je iz Bijeljine, nadzorni Rudarski institut iz Prijedora.
Pripremni radovi su počeli 23.11.2020.danas 28.11. počeli bušenje".

Ideja došla na osnovu dokumentacije Rudnika Ljubija.
"Ideja za ovo potekla je na osnovu dokumentacije o izvedenim istražnim radovima 1975.godine koje je radio Rudnik Ljubija radi kvarcnih pjeskova. Tu je čitava mreža bušotina napravljena, AD Vodovod Prijedor su došli do tih tehničkih izvještaja i na osnovu toga i poslije toga urađeni su još neki istražni radovi. Na osnovu toga izrađen je projekat i ove sedmice počeli sa radovima".

"Poslije završetka radova znaćemo šta dalje, dali je to potencijalno, ima li vode ili nema", dodao je Vlado Reljić.

 Nijaz-Caja Huremović

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ