Izdvajamo

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović najavili su danas kampanju kojom žele poboljšati transparentnost u radu lokalne vlasti i ubrzati komunikaciju sa građanima, a time i povećati odgovornost u radu lokalne zajednice.

“Želimo da putem internet stranice grada, a i fejsbuk stranica će biti promovisana, upoznamo građane sa svim što radimo. Ništa od naših građana neće biti skriveno i to je stav koji smo zauzeli i kojim ćemo ići”, rekao je Pavlović.

On je nan konferenciji za novinare najavio da će postojeći servisi biti aktivirani u punom kapacitetu, među kojima je i servis 48 sati koji je zamišljen da se u tom roku odgovori na sva pitanja koja građani tu postave.

“Sa zamjenikom gradonačelnika jutros sam se dogovorio da formiramo tim ljudi koji će raditi na tom servisu i koji će se ozbiljno posvetiti pitanjima naših građana. Svakih sedam dana ćemo održavati sastanke sa predstavnicima komunalnih preduzeća i nadležnih odjeljenja. Svako ko dobije pitanje moraće da odgovori i da nas o tome izvijesti”, istakao je Pavlović.

On je naglasio da se na ovaj način želi uozbiljiti rad Gradske uprave i svih službi u ingerenciji lokalne vlasti, te da je potrebna i pomoć svih građana kako bismo mogli uvidjeti sve probleme koje grad može riješiti.

“Poboljšaćemo rad aplikacije 48 sati koja nam je jedan od najvećih prioriteta. Promovisaćemo je u medijima kao direktnu pomoć u radu. Onaj ko ne postupi po pitanjima, lično će odgovarati meni. Ozbiljnost, brzina i sposobnost moraju doći do izražaja. Onaj ko ne bude želio da se tako ponaša u ovoj Gradskoj upravi, pogotovo prema našim građanima, neće imati mjesta da ovdje radi”, poručio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, za krupne probleme koje zahtjevaju veće budžete građani će dobijati precizne odgovore kada su u planu, ali je ovaj servis pretežno za probleme koji se mogu brzo i lako otkloniti.

“Ono što se može ekspresno djelovati, to će se i morati ekspresno djelovati. Sve ostalo što građani napišu biće planirano kroz budžet u narednom periodu”, dodao je Pavlović.

Duratović je izjavio da planirani koncept u središte stavlja građanina, da će jednako prema građanima i javnosti otvoriti i Skupština grada i da će građani imati mogućnost da postavljaju pitanja odbornicima, da će, osim direktnih prenosa skupštinskih sjednica, snimci biti dostupni i naknadno i da će i odbornička pitanja i odgovori biti dostupni.

“Uveli smo određeni broj e-servisa koji će omogućiti građanima da u bilo koje vrijeme iz udobnosti svojih domova komuniciraju s Gradskom upravom predlažu inicijative, daju sugestije, postavljaju pitanja, ali i rješavaju svoje administrativne potrebe”, istakao je Duratović.

On je najavio da će za svaki pojedinačni servis u narednom periodu biti organizovane posebne prezentacije s krajnjim ciljem da život sugrađana bude bolji i kvalitetniji.

Prijedorgrad.org

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?