Izdvajamo

 

Danas 28.02.2021.god u organizaciji Udruženja veterana Krajine 92.-95. Prijedor, a uz pokroviteljstvo predsjednika Skupštine grada Prijedora Mirsada Duratovića u Čarakovu održana je svečana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH.

Također je položeno cvijeće na spomen obilježja i šehidska mezarja širom Prijedora. Svečanosti su prisustvovali i gosti iz USK-a. Premijer Mustafa Ružnić, ministar privrede Nijaz Kadirić kao i potpresjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

Pred nama je jedan dug put izgradnje države BiH u kojoj će svaki građanin uživati pune slobode. Prijedorčani povratnici su još jednom pokazali puno jedinstvo. I dokazali da je Prijedor i naš.

Čarakovo je najstradalija Mjesna Zajednica u BiH, gledano na procentualno broj stanovnika i broj Šehida. Čarakovo je jedna od najvećih mjesnih zajednica na ovom području, sa najvećim brojem povratnika. Ima prvi izgrađeni memorijalni centar ovdje u Prijedoru.

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.