Izdvajamo

 

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas da će u projekat energetske efikasnosti bolnice "Doktor Mladen Stojanović" biti uloženo blizu pet miliona maraka te da će realizacija početi kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

"Oko četiri miliona maraka energetsko opremanje centralnog bloka i milion maraka je izmještanje i izgradnja nove kotlovnice", rekla je Golićeva. Ona je danas boravila u Prijedoru gdje je zajedno sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojinom Mitrovićem prisustvovala sastanku sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem.
Golićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske putem ovog ministarstva već ulagala u projekte energetske efikasnosti u Prijedoru i to u poslovnu zgradu Nacionalnog parka Kozara i po 550.000 KM za gimnaziju i za zgradu psihijatrije koja se nalazi pored centralne zgrade bolnice.
Ona je najavila da će Vlada Republike Srpske prenijeti bez naknade na grad zemljište za razvoj nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača kako bi Prijedor krenuo u nove investicije.
"Potencijalni investitori, inostrani, svakodnevno dolaze kod gradonačelniku koji žele da grade neke poslovne objekte i zapošljavaju", istakla je Golićeva.
Govoreći o auto-putu Banjaluka - Prijedor, ona je navela da je to žila kucavica privrednog i ekonomskog razvoja, da su provedene dvije javne rasprave da bi se iznašla najbolja rješenja i da je trasa povećana za kilometar i po u odnosu na prvobitno planiranu kako bi se smanjio broj objekata za rušenje i sveo na četiri stambena objekta, 12 pomoćnih i jedan je već srušen, od ukupno 90 na teritoriji Prijedora.
"Manja odstupanja koja ne remete dužinu auto-puta mogu se tehnički sa nosiocem izrade korigovati", rekla je Golićeva i za ponedjeljak najavila sastanak na kojem će se razmotriti tehničko rješenje budući da je na plan parcelacije ovog auto-puta stavljena zaštita vitalnog nacionalnog interesa.
Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović izjavio je novinarima da je i on dobio dopise za trasu auto-puta u kojima se izražava negodovanje i nezadovoljstvo planom parcelacije.
"Današnje rješenje praktično je prevazišlo sve te probleme", rekao je Mitrović i dodao da je broj objekata predviđenih za uklanjanje zanemariv u odnosu na strateški projekat.
On je naglasio da će svi kojima imovina bude eksproprisana biti nadoknađena šteta, da niko neće biti oštećen i da će to biti sigurno na zadovoljstvo ljudi.
"Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju i povezivanju pruga Banjaluka - Prijedor i inicijativi za povezivanje željeznice dalje sa Bihaćem i rekonstrukciji pruge od Bihaća ka Splitu, takozvane Unske pruge i na tome ćemo sigurno raditi", dodao je Mitrović.
On je najavio da će pokrenuti inicijativu da se riješe pitanja bezbjednosti saobraćaja na dva pružna prelaza u Prijedoru i najavio je otvaranje graničnog prelaza Novi Grad da se omogući privremeno teretni saobraćaj prema Hrvatskoj.
Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je od Ministarstva dobio informacije da su u najvećem dijelu problemi u vezi sa trasom auto-puta Banjaluka - Prijedor riješeni.
"Od građana sa terena sam dobio da je ostala još jedna dionica auto-puta u dužini od oko 100 metara sporna gdje je, prema navodima građana, auto-put previše blizu kuća. Dogovorili smo da je realno moguće pomjeriti taj dio čime smatramo da će biti riješen i taj problem", dodao je Pavlović i najavio da će posjetiti građane na terenu i obrazložiti rješenje.
Gradonačelnik i ministri posjetili su potom i prijedorsku bolnicu.

 

gradprijedor.org

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.