Izdvajamo

 

Farmu Arifagićinvestment danas je posjetio i Elmedin-Dino Konaković, zastupnik u Domu naroda parlamenta Federacije BiH i predsjednik stranke Narod i Pravda.
Razgovarao je i obišo farmu sa vlasnikom, Jusufom Arifagićem, Kozarčaninom koji se nakon povratka iz Norveške, odlučio pokrenuti uzgojno-selekcijski centar za norveško crveno goveče.

 

-Gospodin Arifagić je jedan od primjera koji pokazuje jednu pozitivnu stranu dobrih ljudi kojima je preventiva da se bave privredom na ovom prostoru i jednu lošu odnosa države prema ljudima koji žele da investiraju, koji ulažu maksimum napora. Čini mi se da ova država čini sve da im se u tom smislu odmogne.
Tu smo da još jednom vidimo uživo sve ono šta se dešava kod gospodina Arifagića, da razgovaramo o nekim mogućim unaprđenjima njegovih poslova pa i o nekim političkim okolnostima-kazao nam je Konaković

-U prvom valu pandemije, suočili smo se sa svojom realnošću. Prilikom zatvaranja granica imali smo strah da će se zatvoriti promet roba i usluga. Bosna i Hercegovina ima kapacitet da proizvede crvenog mesa za sedam dana naših potreba. Mi oko 80 posto žitarica za hljeb uvozimo iz drugih zemalja, a imamo prazna polja. Poljoprivreda je šansa u BiH, a naša politika to ne shvata. Nadam se da ćemo napraviti neki iskorak - dodao je Konaković.

I dok se većina prošle godine žalila na smanjen kapacitet proizvodnje, u prijedorskoj farmi Arifagić radilo se više nego ikada. Proizveli su oko 25.000 tona silažnog kukuruza i time stvorili zalihe za naredne dvije godine.
-Na nama je da donesemo jednu definitivnu odluku i da shvatimo da obadvije entitetske vlade, Država Bosna i Hercegovina mora posvetiti vrlo bitnu pažnju svojoj poljoprivredi i mora pokušati napraviti programe, napraviti dogovore, zadržati ljude na selu, zasijati ovu našu zemlju i pripremiti dovoljno hrane.
Ja sam obećao svojim radnicima, kad su nastala ova teška vremena, da ću, ako budemo padali past ćemo svi zajedno. Boriću se do zadnjeg da pokušam zasijati što više, da održim ovu farmu da proizvedem mlijeko, da zadržim radna mjesta, ali isto tako očekujem od gradskih vlasti Grada Prijedora, pa i od Entitetske vlade i ministarstva za poljoptivredu da shvate da mi u ovom momentu trebamo njihovu pomoć. - kazao nam je na kraju Arifagić

Nijaz-Caja Huremović

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic