Izdvajamo

 

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da će revakcinacija 1.360 starijih od 65 godina biti nastavljena kada stignu vakcine iz Rusije, te da čeka rezultat istrage zašto su propale vakcine u prijedorskom Domu zdravlja, kako bi mogao da reaguje prema odgovornima.

Odgovarajući na pitanja novinara Pavlović nije mogao sa sigurnošću da potvrdi da je 140 doza za revakcinaciju koju su u ponedjeljak ujutru primili Prijedorčani bezbjedno.

– Prema informacijama kojima raspolažem iz Doma zdravlja te vakcine nisu bile upitne, prema informacijama koje u tom trenutku imam nisu bile u istom frižideru. Očekujem zvanične informacije u što skorijem roku, pa ću vam moći preciznije dati te podatke – izjavio je on.

Pavlović je dodao da je Grad Prijedor spreman da finansijski pomogne Institutu za javno zdravtsvo RS da nabavi nove vakcine kako bi se nastavila revakcinacija Prijedorčana.

– Kada je u pitanju revakcinacija, dva mjeseca je rok za primanje druge vakcine i očekujemo da će “Sputnjik V” doći u tom periodu. Uplaćen je novac za tu vakcinu i očekuje se dolazak jedne doze – naveo je Pavlović.

Na pitanje novinara zašto agregat nije radio, Pavlović je odgovorio da je moguće da je pregorio UPS koji je za zamrzivač u kojem su čuvane vakcine, ali da čeka rezultat istrage.

Prvi čovjek Prijedora nije mogao da odgovori ni na pitanje zašto su vakcine protiv virusa korona čuvane u vlastitom frižideru Doma zdravlja, kao što tvrdi direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, a ne u onom koji je za ove vakcine nabavio Institut.

Dodao je da je onim što se desilo u Domu zdravlja šokiran i pogođen kao čovjek i kao gradonačelnik.

– Kontaktirao sam Tužilaštvo, policiju i direktora Doma zdravlja i u što skorijem roku očekujem izvještaj o svim dešavanjima u Domu zdravlja na svom stolu nakon čega ću se ponovo oglasiti – rekao je on.

Pavlović nije spomenuo podatak da je diplomiranog pravnika Slobodana Javora za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor predložio SNSD na sjednici Skupštine grada prije nepunih mjesec dana. I sam Pavlović je kadar SNSD, a na sjednici Skupštine 15. marta je rekao da su smjene direktora u gradskim preduzećima i postavljanje novih posljedica političkih promjena.

– Direktora je imenovala gradska Skupština prije desetak dana, i istina je da je diplomirani pravnik, ali u preduzećima postoji lanac odgovornosti i ko je zadužen za koje poslove. Ne želim da govorim ko je odgovoran ili stručan dok ne dobijem informacije od MUP i Tužilaštva – rekao je on.

Pavlović je zaključio i da će sankcije u slučaju utvrđivanja odgovornosti pojedinih osoba utvrditi MUP i Tužilaštvo.

– MUP i Tužialštvi su na terenu i utvrđuju činjenično stanje, da li je bilo ljudskog faktora kada su u pitanju vakcine. Kada se završi istraga o tome šta se zaista desilo, ukoliko se utvrdi odgovornost bilo koga, ja ću postupiti onako kako je to u praksi i u skladu sa zakonom. Niko neće biti amnestiran od odgovornosti ukoliko se utvrdi da je upitanju ljudski faktor – poručio je on.


srpskainfo.com

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.