Izdvajamo

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Banjaluka – Prijedor, po hitnom postupku.

Ovim zakonom uređuje se poseban postupak eksproprijacije nepokretnosti radi izgradnje autoputa Banja Luka Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, finansiranje izvođenja geodetsko-tehničkih radova za potrebe posebnog postupka eksproprijacije i sprovođenja posebnog postupka eksproprijacije, kao i druga pitanja od značaja za izgradnju auto-puta.

– Razlozi za donošenje ovog zakona jesu realizacija Projekta izgradnje autoputa na relaciji Banja Luka – Prijedor, kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srpsku, kojim bi se riješila saobraćajna povezanost Republike Srpske sa zemljama u okruženju, te stvorili preduslovi za bolji život građana i bolji ekonomski i privredni napredak Republike Srpske – saopšteno je nakon današnje sjednice.

Vlada je donijela i odluku kojom se ovlašćuje Javno preduzeće „Autoputevi Republike Srpske“ d.o.o. Banja Luka da u svojstvu investitora realizuje kapitalnu investiciju pod nazivom „Izgradnja petlje na autu – putu E-661, Gradiška – Banjaluka za aerodrom „Banjaluka“. Izgradnjom petlje omogućila bi se brža i bolja povezanost aerodroma i Grada Banja Luka, ali i sa ostalim gradovima u regionu.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu hartija od vrijednosti. Razlozi za donošenje izmjena i dopuna ovog zakona sadržani su u potrebi da se unaprijedi primarno tržište hartija od vrijednosti kroz pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti, kao i da se omogući dalji razvoj brokersko‐dilerske djelatnosti, a s ciljem ublažavanja negativnih posljedica izazvanih virusom korona.

– Pojednostavljenje postupka emisije dužničkih hartija od vrijednosti trebalo bi da doprinese kako povećanju obima emisija hartija od vrijednosti, a samim tim i tržišnog materijala na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti a. d. Banja Luka, tako i efikasnijem pristupu raznovrsnim izvorima kapitala. Na ovaj način, privrednim društvima bi pristup finansijskim sredstvima neophodnim za redovne poslovne aktivnosti ili unapređenje i proširenje poslovanja bio lakši, brži i jeftiniji, a što bi olakšalo poslovanje u okolnostima smanjene likvidnosti usljed virusa korona. U značajnom obimu izvršeno je usklađivanje ovog zakona i sa relevantnim propisima Evropske unije koji uređuju predmetnu materiju – kažu iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

srpskainfo.com

Ali eto život je kao rijeka, tece i ne zaustavlja se.