Izdvajamo

 

Humanitarna organizacija Kozarac (HOK) neumorno nastavlja sa akcijama. Zadnjih par mjeseci postala je prepoznata u našem karju, kao i kod naše raje koji žive negdje u drugim državama. Neumorni su, puni elana i želje da pomognu svom Kozarcu. Svakim danom postaju brojniji i svakim danom pomažu nekog ko živi ovdje u našem kraju. Ova organizacija je osnovana prošle godine sa ciljem da pomaže sugrađanima pet mjesnih zajednica na području stare opštine Kozarac. Počeli su sa radom prije par mjeseca a odradili, iznenađujuće puno akcija.

Sara Gluhić koordinatorica iz Kozarca kaže, "Humanitarna organizacija kozarac je organizacija svih kozaračana iz cijelog svijeta, od Evrope do Amerike i Australije. Naši donatori su naši kozarčani rasuti po cijelom svijetu. Sjedište je u Austriji. Trenutno brojimo oko 400 članova naših humanih kozarčana, a nadamo se još večem broju za naš bolji Kozarac. Tema ovog mjeseca (Maj)naše organizacije su naši heroji, borci koji su dali sve za našu BiH, a malo toga dobili zauzvrat. Dok smo mi bili daleko od rata oni su se borili za sve nas".

 

Danas smo kupili kravu jednom borcu Samedu Šahbazu, koji je kao maloljetnik pristupio u Armiju BiH. Ostavio zdravlje u borbi i rovu. Otac četvero djeca.
Samed se zahvaljuje i kaže da će im krava dobro doći za koliko toliko bolji život.

 

Drugom borcu Adilu Kanuriću kupili su trimer.On još uvijek ima gelere u glavi, a trimerom zarađuje za svoju porodicu i to mu je jedini izvor primanja.

Takođe još jedna velika donacija i kupovina 10 ovaca za porodicu Velić Edis - Tarzo. Da podsjetimo Tarzo je samohrani otac tri sina, koji se bori da sam odgaja djecu i pruži im sve što im je potrebno. Najstariji od njih je upravo uspješno završio školu. Druga dvojica su osnovci.
Djeca si izuzetno poslušni i trude se na sve načine pomognu ocu. Srednji sin ima probleme sa bubrezima, jedan bobreg ne radi nikako, a drugi 17%. Mora da pazi šta jede šta pije, kretanje, rad....

Njima smo kupili nešto odjeće, a oduševljenje i radost njihovu treba doživjeti, opisati nemoguće.

Pored ovih današnjih aktivnosti HO Kozarac pomaže u finansiranju spomen sobe "Fikret Hodžić", zatim su kupili kokoške nosilice, domaće, ženi od našeg borca koji je prošle godine umro, a ona se bori da preživi.

Hvala vam dobri ljudi širom svijeta, naši kozarčani.

Hoce li  ikada priznati.... ...... oni što pokušaše da unište našu buducnost.