Izdvajamo

 

Iz Doma zdravlja Prijedor tvrde da je u toku disciplinski postupak zbog propadanja 1.342 doze vakcine „Sputnik V“ u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a po nezvaničnim saznanjima Srpskainfo, disciplinska komisija je četiri radnika kaznila umanjenjem plate do 15 odsto za jedan mjesec.

Veći broj sagovornika je u nezvaničnim razgovorima za Srpskainfo otkrio da su disciplinskim postupkom obuhvaćeni načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor Milica Otković, pravnik Aleksandar Škorić, glavna sestra Dušanka Smiljanić i radnik angažovan na poslovima zaštite na radu Dalibor Lajić.

Zbog propadanja 1.342 vakcine usljed prekida hladnog lanca nakon nestanka električne energije, ovim radnicima je umanjena plata za jedan mjesec. Otkovićeva, Škorić i Smiljanićeva će jedan mjesec dobiti platu umanjenu za 15 odsto, a Lajić 11 odsto.

Otkovićeva nije htjela da komentariše ništa u vezi sa ovim slučajem. Poručila nam je da se obratimo rukovodstvu Doma zdravlja i da je „onako kako oni kažu“.

Inače, zaposleni u Domu zdravlja tvrde da vršilac dužnosti direktora ove ustanove Slobodan Javor, koji je „vruću fotelju“ preuzeo mjesec dana prije propadanja vakcina, upravo Otkovićevoj neće oprostiti nikada ovaj nemili događaj.

S druge strane, saznajemo i da je Otkovićeva angažovala advokata i da neće lako odustati u pravnoj bici.

Podsjećamo, Okružno javno Tužilaštvo Prijedor je zbog propadanja vakcina odmah u aprilu odlučilo da istragu zbog propadanja vakcina otvori upravo protiv Otkovićeve i Javora.

Pravnik Doma zdravlja Aleksandar Škorić takođe nije htio komentarisati disciplinski postupak, te nam je poručio da smo odgovor dobili od rukovodstva DZ u pismenoj formi.

Glavna sestra Doma zdravlja Dušanka Smiljanić kaže da ne smije da daje izjave bez odobrenja uprave i da se obratimo na protokol ove zdravstvene ustanove.

Kako nezvanično saznajemo, Lajić će zbog odluke disciplinske komisije o umanjenju plate predati žalbu. Zanimljivo je da je on na bolovanju još od februara, prije propadanja vakcina. Ni on nije htio da daje izjavu već je kao i ostali radnici poručio da je postupak u toku. U jednom momentu je spomenuo da je dobio neko šturo obavještenje, ali kao i ostali uputio nas je na upravu ove zdravstvene ustanove.

Iz Doma zdravlja Prijedor su nam u pismenom odgovoru samo otkrili da su pokrenuli disciplinke postupke i da su oni u toku.

– Sobzirom na činjenicu da Okružno javno tužilaštvo u pokrenutom krivičnom postupku još uvijek sprovodi istragu radi utvrđivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do propadanja 1.300 vakcina „Sputnik V“ u interesu istrage, kao i zbog pretpostavke nevinosti koja štiti sve stranke u navedenim postupcima, nismo u mogućnosti dati više informacija do okončanja istih – poručili su iz Doma zdravlja.

PONUĐENA OSTAVKA
Diplomirani pravnik Slobodan Javor kao kadar SNSD imenovan je za vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor 15. marta, dok su vakcine propale 12. aprila. Javor je potom iz moralnih razloga ponudio ostavku, ali to nisu prihvatili odbornici u Skupštini grada Prijedora. Odbornici su tada govorli da je Javor tek imenovan i da mu treba dati šansu, ali i sačekati da se okonča istraga Okružnog javnog Tužilaštva.

Zbog propadanja vakcina Javor i epidemiolog Milica Otković osumnjičeni su za nesavjestan rad u službi i nepostupanje po zdravstvenim propisima u vrijeme pandemije.

srpskainfo.com

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić