Izdvajamo

 

Ekstremi vezani za nizak vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu nažalost se nastavljaju, a današnji dan biće upamćen po tome što je izmjeren najniži vodostaj rijeke u njenoj historiji, a iznosio je svega 69 centimetara.

Uslovljeno je ovo dugotrajnim sušnim periodom bez padavina, ali i globalnim klimatskim promjenama zbog čega je sve manje vode u prirodi. Zbog neznatne količine padavina slična je situacija i sa ostalim pritokama rijeke Sane, na kojima je takođe u posljednje vrijeme zabilježen nizak nivo.

Ovakve okolnosti mogu uzrokovati pojavu stajaćih voda, kao i zagrijavanje vode uslijed visokih temperatura, što se negativno odražava na biološku raznolikost riječnih vodotoka.

U narednom periodu treba se nadati obilnijim padavinama koje bi dovele do rasta vodostaja naših rijeka što bi značajno olakšalo život biljnog i životinjskog svijeta u njima.

 

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović