Izdvajamo

 

Prijedorska kompanija Cromex, nastala prije 17 godina, primjer je kako se vlastitim sredstvima i znanjem, pouzdanim, lojalnim i edukovanim kadrom, može biti uspješan. Vlasnik firme Mirsad Ramić, inače povratnik iz Švicarske koji je tamo godinama radio, odlučio se vratiti u Sanski Most, a potom u rodni Prijedor, gdje je sve i pokrenuo. Enes Pehlić, direktor Cromexa, kaže nam da je najprije bila osnovana zanatska radnja, a 2010. je sve to prešlo u d. o. o.

SUDBONOSNI KORAK
- Te godine sam i ja došao i od tada smo sa sedam uposlenih do danas došli do broja 77. Bavimo se proizvodnjom i obradom metalnih elemenata, konstrukcija, kako od običnog željeza, tako do aluminijuma i rostfraja. Posjedujemo i veliki broj CNC mašina, gdje su ispočetka bile bušilice, brusilice, dok danas imamo savremene laserske mašine za obradu i rezanje limova, za cijevni laser, apkant prese, mašine za obradu i frezanje metala, te za savijanje, rolanje, zavarivanje, komore za pjeskarenje, farbanje. Sve to možemo zadovoljiti ne samo uslugom, poluproizvodima nego i praviti gotove proizvode, što nam je cilj, da jednostavno ovdje u našoj zemlji imamo sopstvene proizvode i kao takve izvozimo vani, jer je to najbolji efekat, kaže Pehlić, čiju firmu čine kvalifikovani stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom, naročito u metalnoj industriji (bravari, varioci, tokari i drugi).

 

Inovacija je ono što ovu bh. firmu čini posebnom, jer su, kako kaže Pehlić, posebno ponosni na proizvode poput električnog mopeda, antivandal javnog toaleta od inoksa (muški, ženski i uniseks za invalide ili kao cjelina), patentirane rude za šlepanje, a tu su i parking blockeri, kašike za cipele i ostali proizvodi.

Ova 2021. je pokazatelj da se vraćamo na kolosijek iz 2019, a iduća godina zasigurno će donijeti promjene nabolje i bit će to jedna fina priča.

- Električne mopede, koji su inače mopedi budućnosti, za koje smo uradili homologaciju i pribavili sve potrebne certifikate, još nismo plasirali u inostranstvo zbog poremećaja na tržištu, usporavanja. Njegova prednost je u jednostavnosti, izdržljivosti i u praktičnoj primjeni. Plasirani su na domaće tržište, a prvi veći, značajniji korak je saradnja s hrvatskim poštama u Mostaru, tako da je to jedan sudbonosni korak, gdje je tih prvih deset mopeda u opticaju. Prije pandemije smo preko Vanjskotrgovinske komore BiH učestvovali i na sajmovima u Stuttgartu, Hanoveru, ali smo sad zbog korone napravili pauzu i jednostavno se promovišemo putem društvenih mreža, web stranica, medija, navodi direktor Cromexa, te dodaje da su u planu i novi proizvodi.

- U toku su pregovori s nekoliko svjetskih firmi iz Njemačke i Engleske, gdje bismo za njih trebali raditi određene proizvode (električni bicikli i trotineti, ono što je svjetski hit). Kina ne može zadovoljiti te potrebe, došlo je do poremećaja i zato je naša zemlja idealna po pitanju proizvodnje i distribucije tih proizvoda. Danas kad natovarite kamion, za tri dana bi bio u Evropi, a to je iz Kine nemoguće, tako da je ovo naša šansa o kojoj smo razgovarali i na nedavnoj panel-diskusiji USAID-ovog programa “Jačanja radne snage i pristupa tržištu”. Jednostavno, to je šansa za firme koje žele uspjeti, a koje proizvodnju baziraju na stvarnosti, realnosti, iskrenosti, poštenju i imaju mogućnost sa svojom tehnologijom, tehnikom i ljudskim resursima napraviti iskorak na evropsko i svjetsko tržište. Da time zadržimo mlade, pametne kadrove, kojih ima u BiH jako puno, a s kojima možemo i dalje investirati i ulagati u nove inovacije, kaže Pehlić.

Ni plata nije ta koja će zadržati mlade, jednostavno, moramo se svi angažovati da stvorimo ambijent sigurnosti, prosperiteta i perspektive

Ističe da i njihovu firmu nije zaobišla pandemijska kriza, jer su imali pad prometa od oko 30 posto.

- Ipak smo u cijeloj toj priči kupili nepunih 60 hiljada kvadratnih metara prostora u Prijedoru, koji je bio neophodan za proširenje proizvodnje i ostvarenje zacrtanih planova, sopstvenim snagama zaposlili dvadesetak ljudi. Nikakvu pomoć od države nismo imali, izuzev nešto iz Federacije, tačnije donacija u vezi sa uplatom doprinosa. Pomoć države je minimalna, ali se oslanjamo na vlastite resurse, govori nam Pehlić, te se osvrće na pristup finansiranju.

OBOSTRANA KORIST
- Dolazim iz manjeg bh. entiteta, gdje vlada neka nesigurnost, ali imamo partnerski odnos s inostranim firmama koje ulažući u nas indirektno pomažu i proširenje kompanije, proizvodnih kapaciteta i asortimana proizvoda, gdje postoji obostrana korist, nas kao proizvođača, a imaju i kvalitetan proizvod nadohvat ruke, koji se vrlo brzo isporučuje i gdje je reklamacija svedena na minimum, pojašnjava Pehlić.

 

Nijedno preduzeće, pa ni kompanija Cromex, nije pošteđeno problema odlaska mladih iz BiH.

- Ovo je područje gdje se uvijek išlo u pečalbu, ali se narod i vraćao. Od onih koji odu vrlo malo se vraća, jer vlast čini sve da tako i bude, ambijent je sve lošiji. Zapošljavanje radnika je dugotrajan proces koji zahtijeva angažman svih nas, od institucija, privrednika, zakonodavstva, tako da će to još dugo potrajati. Toliko se ulaže u energiju, znanje, novac, da bismo stvorili sve ono što danas imamo, jer smo sve to stvorili ličnim sredstvima, nije Bogom dano, poručuje Pehlić.

 

oslobođenje.ba

"Ako pravdu ne nađeš na ovozemaljskoj sudnici, svoju parnicu usmjeri ka ahiretskoj sudnici, gdje će svjedoci biti meleki, gdje su sve tužbe brižno čuvane i gdje je sudija Najpravedniji i Najmudriji od svih!"

Aid el-Karni