Izdvajamo

 

U Prijedoru je danas puštena u rad besplatna < Wi-Fi > zona koja pokriva Trg majora Zorana Karlice ispred tržnog centra Patrija.

Šef Odsjeka za komunalne poslove i zaštitu životne sredine grada Prijedora Branko Švraka rekao je da je besplatan internet omogućen zahvaljujući saradnji grada Prijedora i agencije "Led Media".
"Instalirana je profesionalna oprema koja će omogućiti građanima i drugim posjetiocima da imaju besplatan internet u toku cijele godine u svim vremenskim uslovima čime se podiže kvalitet života i kvalitet poslovanja lokalnog stanovništva", rekao je Švraka novinarima u Prijedoru.
Menadžer razvoja Agencije " Led media" Milan Šljokavica je novinarima potvrdio da je ovaj process realizovan u saradnji sa Gradskom upravom Prijedora.
" Svi građani, turisti i posjetioci grada Prijedora imaće priliku da se konektuju da brzu internet mrežu koja je konstantno u upotrebi na javnom prostoru i ovaj sistem koji smo pustili je realizovan pomoću profesionalne opreme", istakao je Šljokavica.
On je dodao da je ta oprema pružila mogućnost korištenja internet većem broju ljudi .
" U slučaju nekih velikih događaja koji se organizuju na trgu , svi građani će moći da se povežu na internet i da koriste sve benefite takvog internet pristupa", rekao je Šljokavica.
On je dodao da je trenutno mrežom pokriven trg i da im je u budućnosti plan da se ta zona proširi za dodatnih par segmenata kako bi bio pokriven uži centar grada.
" To će biti veoma značajno radi pružanja potrebnih i korisnih informacija turistima,ali i doprinos procesu digitalizacije koji provodi Gradska uprava budući da određene usluge može da pruži i putem interneta", naglasio je Šljokavica.
Kapacitet mreže je 5.000 simultanih konekcija.

prijedorgrad.org

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.