Izdvajamo

 

Omladinski Centar “Most Mira” - održivi kulturno-umjetnički centar koji će biti izgrađen sa tehnologijom nabijene zemlje - i koji okuplja podijeljene zajednice u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, osvojio je Srebrnu medalju za Evropsku regiju.

Ovu prestižnu međunarodnu nagradu dodjeljuje švicarska fondacija Lafarge-Holcim za održivu gradnju. Nagrada uključuje trofej i novčanu podršku od 50.000 američkih dolara koja će financijski doprinijeti izgradnji Centra čiji početak je planiran 2022. godine.

Ovaj projekat, takođe dobitnik Zahvalnice kao finalista globalne nagrade koju dodjeljuje ista fondacija “Ci-klus 2021” predstavlja svjetionik mira i održivosti na Balkanu. Projekat je lociran između dva prijedorska etnički odvojena sela: Kevljana i Petrovog Gaja, u blizini nekadašnjeg koncentracionog logora Omarska. Most Mira je u proteklih dvanaest godina okupio na ovoj lokaciji preko 1.500 mladih ljudi i volontera svih nacionalnosti kroz organizaciju umjetničkih festivala i drugih programa.

 Projektovanje vodi arhitekta Vernes Čaušević koji je rođen u Sarajevu. Vernes je direktor firme Projekt V Arhitektura koja je registrovana u Sarajevu i Londonu. Ova firma već duži niz godina blisko sarađuje sa dobrotvornom organizacijom za izgradnju mira Most Mira, takođe registrovana u Velikoj Britaniji i BiH a koju je osnovao mirovni aktivist Kemal Pervanić, preživjeli logoraš iz Omarske.

“Omladinski Centar Most Mira” – jedini nagrađeni projekat iz BiH
Ova nagrada Holcim fondacije je uručena na hibridnom događaju 13. novembra 2021. godine u sklopu 17. međunarodnog Bijenala arhitekture u Veneciji. Na 6. ciklus natječaja za nagradu Holcim fondacije (2020-2021) pristiglo je 4.742 prijava u glavnoj kategoriji iz 121 zemlje, uključujući projekte koji trebaju da se izgrade u 134 države. Prijave su ocjenjivali prestižni međunarodni stručnjaci, članovi nezavisnih žirija.

Projekat “Omladinski Centar Most Mira” je jedini nagrađeni projekat iz Bosne i Hercegovine, ali i šireg regiona Jugoistočne Evrope, dok su Projekt V Arhitektura i Most Mira takođe jedini autori sa sjedištem u Velikoj Britaniji i Balkanu.

Projekat će biti izgrađen od ekološko održivih građevinskih tehnologija
Projekat će takođe biti izgrađen korištenjem ekološko održivih građevinskih tehnologija i materijala sa niskim sadržajem ugljenika, uključujući konstrukciju i fasadu od nabijene zemlje. Od 2016. godine, dizajn i prototip materijala razvijaju se u bliskoj saradnji sa globalnim stručnjakom za izgradnju sa zemljom Martinom Rauchom, počasnim profesorom na UNESCO Katedri za zemljanu arhitekturu, direktorom Lehm Ton Erde firme iz Austrije.

Projekt Omladinski Centar “Most Mira” su pokrenuli osnivač Kemal Pervanić i prva predsjednica odbora Kirsteen Tait Mosta Mira 2014. godine. Njih dvoje su organizirali prve radionice za mlade arhitekte.

Ovaj program je planiran da čini dio obrazovnog okvira koji ze zove “Global Free Unit” sa dugogodišnjim saradnicima profesorom Robertom Mullom (osnivačem Global Free Unit, profesorom arhitekture i dizajna na Brighton Univerzitetu i gostujućim profesorom Univerziteta Umeå) i Lucy Dinnen (ko-direktoricom Projekta V).

“Ovo je pobjeda za sve graditelje mira u Bosni i Hercegovini. Gradimo zajednicu oko projekta prije nego što bude izgrađen; zajednicu koja sarađuje, uči i utiče na donošenje odluka na demokratski način. Ovo priznanje je prijeko potrebno u vremenu kada politički lideri nisu uspjeli izgraditi održiv mir u zadnjih dvije i po decenije“, kazao je osnivača Mosta Mira Pervanić.

“Ovaj projekat prepoznaje i razvija društvenu ulogu arhitekata i arhitekture kao sredstvo za društvene promjene. Arhitektonski proces je model za izgradnju mira, koji bi se mogao prenijeti na druge dijelove regiona i šire. Ovo je jednako važno kao i sama zgrada“, naveo je arhitekta Čaušević.

ba.n1info.com

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković