Izdvajamo

 

Prošlogodišnji zemljotres u Petrinji izazvao je materijalnu štetu i na brojnim objektima u prijedorskoj regiji. Mještani Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice i Prijedora žalili su se da im je zemljotres poremetio i dotok u višedecenijske bunare pitke vode. Sve je više mišljenja da je zemljotres prouzrokovao i učestalost klizišta i odrona nakon obilnijih padavina.

Ovih dana klizište je ugrozilo kuću Naile Bajrić u Čarakovu. Prvi put klizište se pojavilo nakon poplava 2014. godine. Bajrićeva kaže da je tada uz pomoć kredita, vlastitim strestvima potpornim drvenim stubovima zaustavila dalje pomjeranje tla.

“Ja se osjećam uvijek ugroženo zato što se bojim sebi i kući. Bojim se kući, nemam ja kuda više iz ove kuće. A 2014. da su imali volju oni su to mogli uraditi”, kaže Bajrićeva.

Iz Gradske uprave poručuju da će građevinska inspekcija utvrditi da li je objekat uslovan za život. Pošto se radi o zoni magistralnog puta, tražiće se zajedničko rješenje sa Javnim preduzećem „Putevi Republike Srpske“. U Gradskoj upravi imaju i savjet za sve one koji grade objekte u rizičnim zonama.

“Na svim takvim područjima preporuka je da se prije svega uradi hidrogeološko ispitivanje. Treba vidjeti da li postoje podzemne vode i da li te podzemne vode utiču na stabilnost objekta i na stabilnost postojećeg terena. Znam ja da će to investitorima poskupljivati tu investiciju, ali jednostavno blje je to tako uraditi nego doći u probleme u koje smo došli sada sa stambenim objektom u Čarakovu”, istakao je Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove, zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Stručnjaci kažu da nijedno klizište ne treba potcjenjivati i da je neophodno pravovremeno uraditi sanaciju kako ne bi došlo do većih materijalnih šteta, a u nekim slučajevima i ljudskih žrtava.

Izvor: kozarski

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?