Izdvajamo

 

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih nacija za promociju istine, pravde, reparacija i garancije da se neće ponoviti, Fabian Salvioli u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini dolazio je i u Prijedor.

Danas se tim povodom po prvi put obratio medijima i mi smo poštovali njegovu želju da na terenskim posjetama ne budu prisutni novinari. U Prijedor je dolazio u subotu, 4.decembra i proveo je punih jedanaest sati bez pauze sa nama. Bio sam jedan od domaćina te delegacije i vodič na okolna stratišta.
Salvioli se sastao prvo sa organizacijama i pojedincima u prostorijama Centra za mlade Kvart, a potom i sa predstavnicima lokalnih vlasti. Nakon toga organizovali smo delegaciji UN-a posjetu bivšim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, te lokalitetu pronalaska masovne grobnice Stari Kevljani da bi potom završni sastanak imali sa organizacijam i pojedincima u Kući mira u Kozarcu.

Salvioli se u Prijedoru zadržao tri sata duže od planiranog vremena i interesovali su ga svi detalji vezani i za logore i za današnji odnos institucija vlasti prema žrtvama, kao i prijetnjama miru koje izazivaju nelagodu kod građana. Nadamo se da smo u tih deset sati (jedan je bio za lokalne vlasti) uspjeli specijalnom izvjestitelju dati dovoljno informacija kako bi u izvještaj mogao staviti preporuke koje bi mogle pomoći boljem tretmanu žrtava u budućnosti i osiguranju neponavljanja.
Ovom prilikom se posebno zahvaljujem Nusreti Sivac, Fikretu Aliću, Kemalu Pervaniću i Jusufu Arifagiću koji su po velikoj hladnoći bili na usluzi specijalnom izvjestitelju prilikom obilaska bivših logora.

Edin Ramulić

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....