Izdvajamo

 

Umjesto „oštrih reakcija“ na sinošnje veličanje presuđenog ratnog zločinca Mladića u Prijedoru, „osude“ čina, organizatora i učesnika defileja upućujem otvoreno pismo mojim sugrađanima u Prijedoru

 Mirsad Duratović, predsjednik Skupštine Prijedora, nakon sinoćnjeg divljanja po ulicama tog grada, uputio je otvoreno pismo svojim sugrađanima. Pismo prenosimo u cijelosti:

Prijedor, 09.01.2022.godine

OTVORENO PISMO PRIJEDORČANIMA

Umjesto „oštrih reakcija“ na sinošnje veličanje presuđenog ratnog zločinca Mladića u Prijedoru, „osude“ čina, organizatora i učesnika defilea upućujem otvoreno pismo mojim sugrađanima u Prijedoru.

Dragi moji Prijedorčani,

Mogao bih jutros postaviti 30 pitanja...i još 130...ali mi treba samo jedan odgovor.

Da li će Prijedor ćutanjem i nečinjenjem davati „vjetar u leđa“ raznim huliganima koji i danas žele da od Prijedora naprave crnu tačku na karti ljudskosti, izoluju nas od ostatka naprednih procesa koji vode u bolju budućnost za nas i našu djecu i svojim huliganstvom vode ka tome da svi mi Prijedorčani živimo lošije i u nesigurnosti u svome gradu?

Očekujem da će nadležne institucije, MUP i Tužilaštvo u Prijedoru, izuzeti snimke svih video nadzora sa banaka, trgovina, butika i zvaničnih kamera policije i Grada Prijedora koje se nalaze na pravca kretanja kolone, identifikovati počinioce i daće prijedorsko Okružno javno tužilaštvo (OJT) kvalifikovati ovaj defile kao krivično djelo “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

Pitam vas:

Znate li da je moga petnaestogodišnjeg brata ubio pripadnik MUP-a RS-a 20.07.1992.godine u rodnim Bišćanima?
Znate li da su moga oca ubili pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 20.07.1992.godine u našim rodnim Bišćanima, na kućnom pragu?
Znate li da su moga dida i nanu ubili neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07.1992.godine u Bišćanima u dvorištu porodične kuće?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 1992.godine ubili 47 mojih Duratovića?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07 1992.godine ubili 17 djece u Bišćanima a ukupno 102 u Prijedoru?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i Vojske RS 20.07 1992.godine silovali i ubijali žene u Bišćanima?
Znate li da su neki pripadnici MUP-a RS i vojske RS 20.07 1992.godine ubili 258 civila u Bišćanima?
Znate li da niti jedan od ovih zločina nije procesuiran?
Znate li da li ubica moga brata danas paradira u stroju MUP-a RS u Banja Luci dok masa aplaudira paradi ?
Znate li da je preko 50 pripadnika MUP-a RS i Vojske RS iz Prijedora do danas osuđeno za ratne zločine u Prijedoru, da se vode postupci za preko 30 pripadnika a da su istrage za mnoge u toku i da slijede nova hapšenja i procesi ?
Znate li da je ubijeno 3176 civila nesrpske nacionalnosti u Prijedoru i da su ekshiumirani na preko 500 lokaliteta?
Neuzimajući u obzir presude, sve da ih i nema, da li (NE)čovjek Mladić koji je komandovao ovim jedinicama zaslužuje veličanje ili osudu?
Znate li da su i u najteža vremena 1992.godine neki pripadnici MUP-a i Vojske RS, Prijedorčani, pomagali i spašavali svoje sugrađane iz logora ?

Nedozvolimo danas da u miru ovakvi huligani, koji ne žele dobro našem Prijedoru, unište sve ono što smo gradili zadnjih dvadeset godina na uspostavi suživota i pomirenja u našem gradu.

 Mirsad Duratović
Prijedor

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.