Izdvajamo

 

Kod povratničke populacije na području prijedorske opštine vlada opravdana zabrinutost jer retrogradne snage često šalju poruke od kojih se ne vidi budućnost u gradu na Sani. U situaciji kada je život “običnih ljudi” sve teži jasno je da su zabrinuti i za privredna kretanja.

Da li su domaći i strani investitori spremni ulagati u sredinu u kojoj se značajan broj građana pribojava i nema potpunu sigurnost i zaštitu nadležnih institucija?

Naravno, zabrinuti su i privrednici i njihovi radnici. To ističe i najveći proizvođač mlijeka u RS, Jusuf Arifagić iz Kozarca.
“Mnogo smo uložili u naš povratak da bi tako lako odustali. Radi se o milijardama maraka koje su uložene u infrastrukturu i proizvodne pogone. Na mojoj farmi rade ljudi različitih nacionalnosti i vidim da su zabrinuti”, naglašava Arifagić. On se pribojava da će aktualna situacija u Prijedoru bitno ugroziti biznis i buduća ulaganja, tako da je obaveza svih relevantnih faktora da daju doprinos stabilizaciji i smanjivanju tenzija.

“Mi odavde nećemo otići. Ovo je naša domovina, jedni je zovu entitet Republika Srpska, ja je zovem domovina BiH. Tražit ćemo rješenja na dostojanstven način, a naši politički predstavnici moraju tražiti da Grad Prijedor pruži odgovore na ova sva dešavanja”, poručuje Arifagić naglašavajući da se mnogo godina izgubilo bez pravih rješenja za povratničku populaciju.

“Zašto nismo otvorili milion radnih mjesta? Da smo se borili da napravimo održivi povratak, ekonomski povratak, da smo radili na toj ekonomskoj obnovi na adekvatan način, ne baziran na komadu plastenika i frezi, danas bi imali proizvodna radna mjesta zasnovana na novim tehnologijama”, ističe Arifagić uz napomenu da su Bošnjaci u posljednjih 25 godina činili brojne greške te da je u entitetu Republika Srpska izgubljena najvažnija stvar, a to je politički legitimitet.


Senudin Safić/mojprijedor.com

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.