Izdvajamo

 

Danas je u organizaciji pokreta “Snaga domovine“ u Prijedoru organizirana konferencija pod nazivom “Domovina te treba“.

Konferencija je organizirana na temu “Participacija dijaspore u političkim procesima”, a okupila je političke predstavnike, nevladin sektor, predsjednike udruženja koja djeluju u dijaspori, kao i društveno angažovane osobe.

Cilj konferencije jeste izrada buduće strategije i zajedničke saradnje društveno aktivnih osoba kao i udruženja koja djeluju u domovini i dijaspori. Poseban fokus usmjeren je na jačanju političkog pokreta za državu, te mobiliziranju dijaspore za registraciju za glasanje na predstojećim izborima.

Na oficijalnom dijelu su se obratili predstavnici Pokreta za Državu, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, potpredsjednika SDP-a Vojin Mijatović i Predsjedavajući Skupštine Prijedora Mirsad Duratović.

Ministar Ramić se zahvalio pokretu “Snaga domovine” na organizaciji konferencije te naglasio važnost uvezivanja dijaspore s domovinom. Federalno ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na izradi objedinjene baze podataka o bh. državljanima koji žive van granica Bosne i Hercegovine.

www.klix.ba

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?