Izdvajamo

 

Nije dopušteno iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, u Republiku Hrvatsku unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka

Stroga pravila na graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom i dalje iznenađuju stanovnike s obiju strana granice. Dok su se ranije uglavnom sankcionirali oni koji prenose veće količine cigareta i duhanskih proizvoda, a stanovnici Republike Hrvatske redovito dolazili u nabavu hrane u trgovine diljem BiH, sada je situacija potpuno drukčija, piše Večernji list BiH.

Oduzimanje hrane i kazne zbog pokušaja njezina prenošenja preko granice postali su svakodnevica, pa i kada je riječ o sasvim malim količinama. Kako bi se ubuduće izbjegle sankcije i neugodna iskustva, ponovno podsjećamo što je sve i u kojim količinama uopće moguće prenijeti iz BiH u Hrvatsku.

Nije dopušteno iz trećih zemalja, u koje spada i BiH, u Republiku Hrvatsku unijeti meso i mlijeko te proizvode od mesa i mlijeka.

LIČNA UPOTREBA
Prema pravilima u Hrvatskoj, dopušteno je unijeti do dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, hrane za kućne ljubimce, proizvoda životinjskog porijekla kao što su med i jaja, ali i do dva kilograma puževa ili žabljih krakova.

Dopušteno je unijeti dvadeset kilograma po osobi svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji. Za ličnu upotrebu dopušteno je unijeti u Republiku Hrvatsku hljeb, kolače, tost, kekse i vafle, čokolade i slastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja, koncentrata juhe i poboljšivača okusa.

Putnici bez plaćanja carine, PDV-a i trošarine u Republici Hrvatskoj mogu unijeti svega 40 cigareta, 20 cigarillosa, 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje, jednu litru alkohola s udjelom alkohola većim od 22%, dvije litre alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% i manje.

Vina se mogu unijeti četiri litre, 16 litara piva uz uvjet da su putnici stariji od 17 godina. Od plaćanja uvoznih davanja oslobođeno je gorivo u standardnim spremnicima svakog prijevoznog sredstva, kao i do 10 litara identične vrste goriva u prikladnim prenosivim spremnicima za rezervno gorivo.

OGRANIČENJA I KAZNE
Količine mogu biti i veće ako putnici žele platiti carinu. Tako osoba starija od 17 godina za svoje lične potrebe u Republici Hrvatskoj nakon što plati carinu može unijeti 800 komada cigareta, 400 komada cigarillosa, 200 komada cigara, kilogram duhana za pušenje, 10 litara jakog alkoholnog pića, 20 litara međuproizvoda, 90 litara vina, uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina, 110 litara piva.

Iako su Carinska uprava Hrvatske i Uprava za indirektno oporezivanje BiH nedavno potpisale memorandum kojim je predviđena razmjena podataka kako bi se spriječile zloupotrebe prigodom uvoza i izvoza roba, pranja novca, nelegalne trgovine te korupcije u carinskim službama za stanovnike ostala je mogućnost povrata PDV-a.

– Fizička osoba ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih pristojbi u vrijednosti do 300 eura, a za to možete svakako zatražiti povrat PDV-a na hrvatskoj granici – objašnjeno je nakon potpisivanja memoranduma. Podsjetimo, nedavno se bračni par iz Livna morao vratiti s graničnog prijelaza s RH zbog četiri banane, 3-4 jabuke, nekoliko šnita hljeba sa salamom i pola sirnog namaza od 100 grama.


fokus.ba

Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!