Izdvajamo

 

Juče, 02.10.2022. U Kozarcu u dvorištu Kuće mira održan je drugi po redu Sajam proizvoda domaće radinosti pod nazivom "Više od kupusa".
Ovo je sajam domaćih proizvoda i kućnih radinosti. Učesnici su žene koje su članice udruženja, a i koje samostalno rade kod svojih kuća. Na sajmu su, pored žena i udruženja sa područja Prijedora, svoje proizvode i ručne radove izlagale i žene iz drugih gradova, Gradiška, Dubica, Bosanski Novi...

Ovdje smo mogli da vidimo veliki izbor različitih proizvoda, džemovi, pekmezi, ajvar, sokovi, voće, povrće, kolači, ručni radovi...

Na ovaj način žene se druže, upoznaju, razmjenjuju mišljenja, recepte, pokazuju šta proizvode. Takođe naši građani imaju mogućnost da kupe zdravu hranu, a i promoviše se naš domaći proizvod koji se može proizvesti.

Cijene proizvoda su dosta pristupačne.

Organizator sajma je grupa žena koja se druži u Kući mira, ali i radi domaće proizvode. Njihov naziv je "Više od kupusa", pa su taki nazvali i ovaj sajam sa ciljem da ovo u buduće bude tradicionalno.

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.