Izdvajamo

 

Juče, 02.10.2022. U Kozarcu u dvorištu Kuće mira održan je drugi po redu Sajam proizvoda domaće radinosti pod nazivom "Više od kupusa".
Ovo je sajam domaćih proizvoda i kućnih radinosti. Učesnici su žene koje su članice udruženja, a i koje samostalno rade kod svojih kuća. Na sajmu su, pored žena i udruženja sa područja Prijedora, svoje proizvode i ručne radove izlagale i žene iz drugih gradova, Gradiška, Dubica, Bosanski Novi...

Ovdje smo mogli da vidimo veliki izbor različitih proizvoda, džemovi, pekmezi, ajvar, sokovi, voće, povrće, kolači, ručni radovi...

Na ovaj način žene se druže, upoznaju, razmjenjuju mišljenja, recepte, pokazuju šta proizvode. Takođe naši građani imaju mogućnost da kupe zdravu hranu, a i promoviše se naš domaći proizvod koji se može proizvesti.

Cijene proizvoda su dosta pristupačne.

Organizator sajma je grupa žena koja se druži u Kući mira, ali i radi domaće proizvode. Njihov naziv je "Više od kupusa", pa su taki nazvali i ovaj sajam sa ciljem da ovo u buduće bude tradicionalno.

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać