Izdvajamo

 

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv petorice nekadašnjih stražara u “Trnopolju”, “Keratermu” i “Omarskoj”, među kojima je i zamjenik upravnika jednog od logora, dok je u odnosu na jednu osobu optužnica povučena, potvrđeno je iz Državnog tužilaštva za BIRN BiH.

Tužilaštvo BiH je na svojoj zvaničnoj stranici objavilo optužnicu protiv Slavka Puhalića, Željka Rudaka, Dragana Škrbića, Rajka Damjanovića i Dragomira Šaponje. Optužnicom, podignutom krajem godine, bio je obuhvaćen i Dragoja Čavić, ali iz Suda BiH kažu da je početkom februara doneseno rješenje kojim je obustavljen postupak protiv njega “iz razloga povlačenja optužnice Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 29. decembra 2022. godine u odnosu na osumnjičenog Dragoja Čavića“.

Državno tužilaštvo je u odgovoru BIRN-u BiH potvrdilo da je u odnosu na Čavića povučena optužnica “radi nastavka istrage u vezi otkrivenih dodatnih događaja i saznanja sa navedenim osumnjičenim, koji su se pojavili nakon podizanja optužnice“.

Prema objavljenoj optužnici, Puhaliću se, kao de facto isljedniku i zamjeniku upravnika logora “Trnopolje”, između ostalog, stavlja na teret da nije spriječio ulazak osoba u “Trnopolje“ i kuće koje su pripadale logoru i odvođenje djevojčica, djevojki i žena nad kojima su vršena mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja.

Puhalić, kako se navodi u optužnici, između ostalog, nije postupio u skladu sa dodijeljenom odgovornošću i ovlaštenjima i u slučaju kada je među grupom žena i djevojaka izvedena i 13-godišnja djevojčica “koja je na jedan od najbrutalnijih načina grupno silovana od strane pripadnika jedinice ‘Manijakosi'“.

Također mu se stavlja na teret da nije počinio ništa da spriječi mučenja, zlostavljanja i ubistva logoraša, te da je pomagao progon kroz zatvranje, ubistvo, prisilino odvođenje i nestanak, te pomagao izvršenje mučenja i drugih nečovječnih djela.

Rudak, Škrbić, Damjanović i Šaponja optuženi su u svojstvu stražara, a za mučenje, premlaćivanje i ubistva.

BIRN BiH je ranije objavio istraživanje u kojem su analizirane haške presude za zločine počinjene na području Prijedora, kao i dokumenti korišteni prilikom sudskih procesa, te se u presudama navodi da je “Trnopoljem” upravljao Slobodan Kuruzović, komandant štaba Teritorijalne odbrane, a da mu je jedno vrijeme pomagao Slavko Puhalić.

Naši novinari tada nisu mogli stupiti u kontakt s Puhalićem, ali je on ranije, kao svjedok Odbrane na suđenju Radovanu Karadžiću, izjavio da je u prvo vrijeme u “Trnopolju” bilo pojedinačnih slučajeva zlostavljanja, prije nego što je tamo uvedeno vojno obezbjeđenje. Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora i zbog zločina na području Prijedora.

Među osobama protiv kojih su haški tužioci podigli optužnice za zločine u prijedorskim logorima bio je i Dragomir Šaponja, ali su kasnije optužnice povučene.

Šaponja je tada u razgovoru sa novinarima BIRN-a rekao da je na internetu pročitao da je optužba protiv njega povučena, kao i da je u Banjoj Luci dao izjavu haškim istražiocima, no nije mogao precizirati koje godine.

“Ja sam dao svoju izjavu i poslije te izjave Haški sud je odustao od te optužnice”, rekao je tada Šaponja, kao i da ga nisu kontaktirala domaća tužilaštva.

U narednom periodu optuženi bi se trebali izjasniti o krivnji.

detektor.ba

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?