Izdvajamo

 

Povodom Devetog maja, Dana pobjede nad fašizmom, a koji se ujedno obilježava i kao Dan logoraša u BiH. Danas su Trezvenjački savez NBV iz Švedske bili u posjeti logorašima iz Kozarca i sa Udruženjem logoraša Kozarac obilježili ovaj značajan datum.

Danas su posjetili Spomen obilježje u Kozarcu, logor Trnopolje, Šehidsko mezarje u Kamičanima i Masovnu grobnicu u Kevljanima.

"Cilj posjete NBV saveza je da i oni vide šta se ovdje desilo u Bosni i Hercegovini i da znaju koliko su se kršila ljudska prava, koliko je bilo nečovječnosti i neljudskosti u ovim predjelima, da na taj način oni šireći ove vjesti sta se desilo ovdje oni mogu da pomognu nama Bosancima da istina dođe do svih građana, ne sam Švedske nego bilo gdje da odemo" kazala nam je Fadila Jašarević, vođa grupe Trezvenjačkog saveza NBV iz Švedske.

"U Švedskoj živi veliki broj naših građana i surađuju kroz naše saveze, Islamsku zajednicu, sa ovom Trezvenjačkom organizacijom NBV. Da bi imali još kvalitetniji bolji rad i da bi imali bolju budućnost, jedna od odluka našeg odbora je da dođemo u Bosnu i Hercegovinu, da približimo onim ljudima koji odlučuju ko je to ko živi u Švedskoj.
Mi smo imponirani onim što smo ovdje vidjeli, na način da se vodi računa o onim ljudima koji su protjerani, o onim ljudima koji su ubijeni.
Tako da je ovo jedan edukativni put za naše prijatelje šveđane, koji rade na zaštiti ljudi i rade na sprećavanju upotrebe alkohola i droge. Kazao nam je Mustafa Šetkić član uprave glavnog odbora Trezvenjačke organizacije NBV iz Švedske.

Šerif Velić nije mogao da sakrije emocije, "Emocije se pojavljuju ponovo. Nija lahko u ovome svemu učestovati, a ostati emotivno ne dodirnut. Ovdje ima određene doze zadovoljstva. Zadovoljstvo moje je što sam sreo ljude sa kojima sam nekada radio u Švedskoj preko NBV organizacije, koji su smogli snage i pokazali volju za naše probleme ovdje u Bosni".

"U zadnje vrijeme imamo često ovakve posjete, skoro smo imali iz Engleske grupu. Mislim da Udruženje logoraša Kozarac, radi bitnu stvar, a to je da sva ona dešavanja u Prijedoru 1992.godine, moraju planetarno postati poznata. Moramo poslati jasnu sliku u svijet, moramo objasniti majci Evropi, ali i svijetu da ono što se desilo ovdje nije se smilo desiti ili ako ništa drugo da se ne smije nikada više nikome ponoviti". Kazao nam je Jusuf Arifagić Predsjednik udruženja logoraša Kozarac.

Deveti Maj je datum, koji je zapravo Dan pobjede nad fasizmom, uzet je
simbolično kao Dan logoraša, kako bi svijetu pokazali da fašizam još živi i postoji.

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić