Izdvajamo

 

Na području grada Prijedora tačnije na lokalitetu Donji Volar - Jugovci identifikovana je pojava afričke kuge svinja.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj ovim putem informišu javnost

da je bolest identifikovana kod divljih svinja.

„ Kod domaćih nemamo identifikovanih slučajeva“, potvrdio je načelnik ovog Odjeljenja Žarko Tubin.

On je naveo da se očekuju detaljne instrukcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za dalja postupanja na terenu.

„Prilikom potvrđivanja prisustva afričke kuge svinja, veterinarski inspektor je preduzeo sve potrebne radnje s ciljem bezbjednog uklanjanja zaražene divlje svinje“, dodao je Tubin.

On je podsjetio da je grad Prijedor prilikom prve pojave ovog oboljenja u Semberiji formirao lokalni krizni centar i u skladu s instrukcijama Ministarstva preduzimao mjere i radnje s ciljem sprečavanja i suzbijanja pojave ove vrste virusnog oboljenja.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj podsjećaju građane koji žive u zaraženom području, a drže svinje, da u novonastaloj sitauciji treba da ih drže u zatvorenom prostoru i da povedu računa o dezinsekciji i dezinfekciji objekata.

Kabinet gradonačelnika Prijedora/foto: ilustracija

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic