Izdvajamo

Piše: Sade ALIĆ

 

U zadnjih nešto više od tri sedmice Bosansko-Hercegovačka zajednica širom SAD-ea imala je čast da ugusti legendarnog Komadanta 17. Viteške Krajiške Brigade, generala Fikreta Ćuskića te da se upozna i nabavi Monografiju o 17. Viteškoj Krajiškoj Brigadi – jedinstven dokument o putu elitne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. Posjeta i organizacija dolaska generala Ćuskića išla je preko Udruženja Kozarčana u Čikagu. U nekoliko nastavaka izvjestiti ćemo Vas kako je prošla posjeta generala Ćuskića u SAD, tj. gradovima: Čikagu, Grand Rapidsu, Njujorku, St. Louisu, Čatanogi i Atlanti.

13. April 2013.

U Grand Rapidsu dočekiva nas, a ko drugi do našeg vrijednog Sanela Fazlića. Njegova supruga pripremila ručak te nas zovu u putu za koliko ćemo biti kod njih da sve bude friško i gotovo. Šta reći o Sanelu?, sve što bi se o ovom čovjeku reklo bilo bi malo i nedovoljno. Dugogodišnji aktivista, nikada ni u Čikagu a kamoli Grand Rapidsu nije prošla bilo koja akcija a da on nije učestovao u njoj ali i njegov džemat. Oženjen i ima divnu suprugu i jos divnije dvoje djece. Dijete Šehida, Magistar i još uvijek usavršava svoje znanje i pored sopstvenog biznisa još uvijek ide u školu. Jednostavno rečeno neko za koga je imati čast zvati ga prijateljem.
Stigosmo, ručasmo, malo popričali te gen. Ćuskić ode kod svog jako dobrog prjatelje i rođaka Muharema Cerića – prijedorčanina, intelektualca a iznad svega ljudine koji i te kako fali Prijedoru.
Promociju smo održali u prostorijama Bosansko-Kulturnog Centra. I kako to uvijek biva u Grand Rapidsu sve je organizovano skoro do savršenstva. Imam džemata Muaz ef. Redžić poslije akšam namaza najavio je promociju te smo prešli u prostorije Centra. Vrijedne Bošnjakinje džemata pripremile su kolače, voče i sve što je potrebno da se svi osjećamo ugodno.
Kratko nam se obraća predsjednik džemata hadži Samir Agić, pozdravlja sve prisutne, naročito goste, uručuje Plakatu tj. priznanje našem generalu ispred džemata,  te mikrofon uzima naš Sanel Fazlić koji ukratko upoznaje sve prisutne sa generalom Ćuskićem i 17. Viteškom Krajiškom Brigadom.

Potom gen. Ćuskić preuzima riječ. Nije krijo zadovoljstvo što se nalazimo u Grand Rapidsu i govori o Monografiji te putu 17. Viteške Brigade. Zatim daje riječ domačinima da postavljaju pitanja, da se vodi dijalog i diskusija. Pitanja je puno, ali ipak čini se da su prednjačila politička pitanja i ponovo zaključujemo da su Bošnjaci na neki način, pomalo i uplašeni stanjem u domovini nam Bosni i Hercegovini.  Upoznali smo i predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Harisa Alibašića te ukratko popričali.

Vrijeme brzo prolazi i dolazi vrijeme za jaciju namaz a poslije jacija namaza iskupt ćemo se u obližnjem Bosanskom restoranu na večeri i druženju koju su opet pripremile vrijedne Bošnjakinje u Grand Rapidsu.

Poslije večere, ijako umorni ali pod obavezama jer sutradan ujutro general putuje za Njujork, kasno navečer vraćamo se za Čikago.

14. April 2013.

General Ćuskić je imao let u 5:50 ujutro a mi smo stigli u Čikago oko 2 sata ujutro. Odlučismo da odspavamo pa koliko bilo. Ujutro, nedjelja, računam neće biti čikaške gužve na putevima te ćemo brzo stići na aerodrom. I došli smo na vrijeme ali dok smo našli agenciju za prijavljivanje ostalo je do leta 42 minute a „mora se“ biti tu 45 minuta ranije. Galamim, molim ali džaba.
Zovemo Džemu Hota u Njujork da ne čeka generala dok nešto ne smislimo. Zovem i Osmana Nanića (brat Izeta Nanića r.a.) da smo zakasnuli na let. Sramota me je, moja greška.
Vraćamo se kući, general na spavanje a ja na telefon. I nađemo riješenje ali sada će general kasniti u Njujork posebno što je razlika u vremenu Njujork i Čikago. Oni su jedan sat ispred nas.
Dogovaram sve, čak i Taiba Softića iz St. Louisa da dočeka generala na aerodromu u Njujorku.
Ovaj put nismo kasnili i general odlazi na vrijeme.
Kako je bilo u Njurku prenosimo Vam tekst iz Ujedinjene BiH:

----   Dani otpora agresiji

Piše: Džemo Hot


U New Yorku je 14.aprila, 2013.godine u povodu 21., godišnjice osnivanja i razvoja Armije Republike i MUP-a Bosne i Hercegovine, po 15. put, održana centralna manifestacija za Sjevernu Ameriku. Ovoj svečanosti čiji su tradicionalni pokrovitelji Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike 2000 i Kongres Bošnjaka Svijeta, a glavni organizatori preživjeli borci odbranbenooslobodilačkog rata iz perioda 1992-1995. godine, prisustvovali su također članovi porodica šehida,kao i prijatelja Bosne i Hercegovine koji žive u SAD i Canadi. Dvorana "Chien Federatio" u Astoriji, New York bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Manifestacija tradicionalno nosi naziv "DANI OTPORA AGRESIJI NA REPUBLIKU BOSNU i HERCEGOVINU-DANI NAŠEG PONOSA ".
Svojim prisustvom svečanost su uveličali predstavnici BiH diplomacije u New Yorku. Posebno je bilo dirljivo izlaganje dr. Muhameda Šacirbegovića nekadašnjeg Ambasadora BiH u UN i nekadašnjeg
ministra inostranih poslova BiH iz vremena kada je to našoj domovini bilo najpotrebnije.

Glavni gost iz BiH bio je general Armnije R. BiH gospodin Fikret Ćuskić, nekadašnji komandant slavne 17. Krajiške Viteške Brigade Armije R. BiH, čije su poruke bile "Branili smo čast države BiH i suživota u njoj, branili smo i odbranili i opstanak bošnjačkog naroda i svih vrijednosti Bosne i Hercegovine."

Bitno je istaći da su na manifestaciji uzeli ušešće i svi džemati New Yorka, New Jersey, Connecticut, Pansilvanije, što je dodatni impusl za naše buduće aktivnosti u izgradnji jednistva kao strategije
budućnosti Bošnjaka. Svojim prisustvom svečanost su uveličali gosti iz Chicaga, mr. Mujko Erović potpredsjednik Kongresa Bošnjaka Svijeta i jedan broj preživjelih boraca iz odbrane BiH koji žive u
Saint Louisu MO., koji su doputovali da se susretnu sa svojim  nekadašnjim komandantom generalom Ćuskićem (Taib Softić).

Značajno je istaći da su naši mediji bili prisutni na svečanosti i zabiljeđili ovu manifestaciju. Naša mladost iz KUD "Sedef" New York, horovi ilahija i Kasida iz Alipašine Džamije "Plav-Gusinje" New York i IZ i KC "BiH" centra Astorija, začinili su svečanost našom kulturom i tradicijom.
-----------
Sutradan ujutro se general vraća za Čikago i pripremamo se 15-asto aprilsko okupljanje u Čikagu.

15. April 2013.

15. April, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Okupljamo se u Klubu 92 gdje će se održati po prvi put van studija, uživo emisija radija „Naša Riječ“. Radio „Naša Riječ“ vode bračni par Adila i Nihad Krndžija. Nihad je inače Ratni vojni invalid koji je tokom agresije na BiH i Sarajevo ostao bez noge. I eto baš na dan Armije RBiH nastaje i ova historijska emisija.
U Klubu 92 okupljaju se pripadnici 17. Viteške Krajiške Brigade i svi skupa učestvujemo u emisiji. Pored generala Ćuskića tu su: Munira, Safet, Sade, Muhamed-Kule, Dugi, Sulejman, Aki.
Pričamo o ratu, o našim danima-teškim danima ali i jednim od najljepših dana u našim životima jer smo svi bili istinski braća i sestre. Malo ko je imao svoju familiju uz sebe a bili smo mladi i kako to Dugi u šali kaže: „mladi i lijepi, a danas smo samo lijepi“.
Sjećamo se i svojih Šehida, ne zaboravljamo ih ali i onih koji su umrli poslije rata. I uvijek i iznova ostaje žaljenje što nismo nastavili sa borbom i oslobodili kako Bosansku Krajinu tako i cijelu Bosnu a TVRDIMO da smo mogli ijako mi najbolje znamo kako nam je bilo, koliko smo umorni, gladni i žedni bili ali je želja za oslobađanjem Bosna bila jača od bilo čega.
Naša heriona Munira Fazlić pripremila je TORTU da zasladimo i proslavimo rođendan Armije Republike Bosne i Hercegovine

nastavlja se

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.