Izdvajamo

Godišnjica zločina nad porodicom Tatarević kod Prijedora

Nishad Tatarević, najmlađi ubijeni u porodici Tatarević iz Zecova kod Prijedora, da je danas živ imao bi 39 godina. Vjerovatno, oženjen i s djecom sada bi se igrao pored zasijanih kukuruza i pšenice pored kuće u ovom ramazanskom danu.

Njegova majka Hava je živa i prkosi vremenu. Ona se i danas sjeća svoga Nishada koji je na današnji dan 21 godinu kao i njegovih još pet braće i otac i još se ne zna gdje su im kosti. Još niko nikada nije sproveo istragu zašto i gdje su odvedeni, još niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin počinjen u Prijedoru gdje se dogodio genocid nad Bošnjacima.

Tačno se zna da su stravične zločine počinile srpske snage sastavljene od domaćih rezervista i dobrovoljaca, ali niko nikada nije za to odgovarao.

Ogorčeni Bošnjaci, koji žive u RS traže od nadležnih institucija da napokon pokrenu istragu koju porodica preživjelih Tatarevića čeka punih 21 godinu.

Preživjeli traže da se u ovaj slučaj uključi i Milorad Dodik, predsjednik RS, kako bi zločinci bili privedeni pravdi i kažnjeni.

Nikada ne smijemo zaboraviti da su u Zecovima kraj Prijedora na današnji dan ubijeni Muharem, rođen 25.05.1939., Senad rođen 28.04.1961., Sead rođen 09.06.1963., Nihad rođen 24.06.1968., Zilhad je rođen 20.10.1969., Zijad rođen 06.05.1972. i Nishad rođen 14.07.1974.

Avaz

 

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.