Izdvajamo

Trnjanin: Volio bih se vratiti u BiH

Mladi Bosanac Haris Trnjanin, čije je prebivalište trenutno u Holandiji, uspješno gradi muzičku karijeru. Njegov odabir je rep.

- Muzikom se bavim od djetinjstva. Oduvijek sam pratio američke repere i tako se rodila ljubav prema ovom muzičkom pravcu. Prije desetak godina počeo sam pisati tekstove i praviti muziku. Sarađivao sam i sa poznatim američkim reperima - kaže Trnjanin.

Ovaj 23-godišnjak snimio je dva demo CD-a. Prvi album sa 13 pjesama zove se "Off The Record", a sve tekstove napisao je Trnjanin.

Mnogi nastupi

- Debitantski album, koji je dosta dobro prihvaćen, snimio sam u Holandiji. Muzički kritičari uporedili su me s reperom The Game iz Amerike. Nastupao sam u Njemačkoj, Holandiji... Prije dva mjeseca bio sam u Poljskoj, gdje sam bio gost tamošnjem najboljem reperu, s kojim imam snimljenu pjesmu - izjavio je Haris.

Njegov rad prijatelji i brojni fanovi iz BiH mogu pratiti putem društvenih mreža. Iako uspješno gradi karijeru u dijaspori, ovome mladiću velika je želja da se vrati u domovinu.

- Volio bih sarađivati sa pjevačima i muzičarima iz BiH, naprimjer s Dinom Merlinom. Želim napraviti i miks hip-hopa sa muzikom koja se sluša ovdje. Mladi to vole, a i interesantna je kombinacija ova dva muzička pravca. Teško mi je, međutim, stupiti u kontakt s ljudima koji bi mi pružili šansu da radim u Bosni, a zaista bih volio - iskren je Haris.

 



Životni put

Mada je do sada uglavnom snimao pjesme i repao na engleskom, nedavno je odlučio napraviti dvije pjesme na bosanskom jeziku.

- Čim sve bude gotovo, nastojat ću da ih promoviram i u BiH. Jedna od njih govori o mom životu u Holandiji. Što sam stariji, sve me više vuče Bosna. Jednostavno, nešto mi fali, iako u Holandiji imam školu, posao, hobi - kaže Haris.

Ovaj talentirani mladić radi i sa mladima koji su izabrali pogrešan životni put, koji su bili u zatvoru ili konzumirali narkotike. Svoj pozitivan stav prema životu nastoji prenijeti na njih, a muzika ima veliku ulogu u tome. Dobra je stvar, zaključuje Haris, to što uspije pomoći svojim vršnjacima da se, uz pomoć muzike, vrate na pravi put.



Iznenađeni u Berlinu

- Na nastupu u Berlinu prije mjesec svi su se iznenadili kada sam rekao da sam iz Bosne. Oni su pretpostavljali da sam Amerikanac. Čudno im je kada kažem da sam Bosanac, živim u Holandiji, a repam na engleskom. Ali, najbitnije je da im se sviđa to što radim - govori Haris.

Avaz

Zato necu da cutim, nego necu prestajati pricati, pricat cu o prošlosti, pricati o istini, a ti sine moj i djeco naša, slušajte i pamtite, pamtite i zapamtite, zapamtite i ne zaboravite, jer ko nema prošlosti nema ni buducnosti.